Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Glukozyd decylowy (Decyl Glucoside) Wydrukuj ofertę

Glukozyd decylowy (Decyl Glucoside) to delikatny niejonowy środek powierzchniowo czynny. Znajduje zastosowanie w płynach micelarnych, żelach, szamponach, piankach i innych produktach myjących. Może być stosowany w kosmetykach dla dzieci i kosmetykach dla osób z problemami skórnymi.  

Ten produkt nie został jeszcze oceniony
Poleć znajomemu
Cena: 8.00 zł / 100 ml
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Glukozyd decylowy (Decyl Glucoside) 
Skład INCI/Ingredients: Decyl Glucoside, Aqua

Glukozyd decylowy (Decyl Glucoside) jest biodegradowalnym niejonowym środkiem powierzchniowo czynnym, który może być stosowany jako składnik myjący, pianotwórczy i emulgujący. Otrzymuje się go z alkoholi tłuszczowych pozyskiwanych z oleju kokosowego oraz z glukozy otrzymywanej z kukurydzy. Jest jednym z najbardziej delikatnych, niedrażniących detergentów. Dozwolony do stosowania w kosmetykach certyfikowanych przez Ecocert.

Zalecane dozowanie: 1 - 40%

Właściwości kosmetyczne glukozydu decylowego:

Glukozyd decylowy (Decyl Glucoside) jest kompatybilny z pozostałymi detergentami stosowanymi w kosmetykach. Zwiększa lepkość kosmetyków myjących opartych na jonowych środkach powierzchniowo czynnych, poprawia jakość piany, obniża drażniący potencjał anionowych środków powierzchniowo czynnych. Służy również jako bazowy składnik kosmetyków oczyszczających. Świetnie sprawdza się jako składnik płynów micelarnych. Glukozyd decylowy odpowiada za tworzenie się miceli usuwających makijaż i zanieczyszczenia z powierzchni skóry.

Glukozyd decylowy jest dobrze tolerowany przez skórę, włosy i błony śluzowe. Nie przesusza i nie podrażnia skóry. Może być stosowany w kosmetykach myjących dla dzieci, a także u osób ze skórą wrażliwą i problematyczną (z AZS, łuszczycą). Znajduje zastosowanie w szamponach, żelach pod prysznic, piankach, płynach do higieny intymnej, mydłach w płynie do mycia rąk etc. Stosuje się go w preparatach do mycia zwierząt.

Zastosowanie:

  • 2-3% - w płynach micelarnych (pełni rolę składnika tworzącego micele). Płyn micelarny wykonany z użyciem glukozydu decylowego nie powinien podrażniać błony śluzowej oka.
  • Do 20% - w kosmetykach do mycia twarzy - w żelach (w połączeniu z innymi detergentami, np. z kokamidopropylobetainą) i piankach.
  • Do 20% - w kosmetykach myjących dla dzieci - w szamponach, płynach do kąpieli i żelach pod prysznic. 
  • Do 30% - w żelach do mycia ciała, w mydłach w płynie.
  • Do 40% - w szamponach do każdego rodzaju włosów.

Wskazówki techniczne:

  • Kosmetyk oparty na glukozydzie decylowym można zagęścić za pomocą gumy ksantanowej. Zalecamy wymieszać gumę z odrobiną d-pantenolu, następnie dodać do kosmetyku i dokładnie wymieszać.
  • Glukozyd decylowy posiada wysokie zasadowe pH (ok. 11), dlatego w trakcie wykonywania kosmetyku pamiętaj o założeniu rękawiczek ochronnych.
  • Pamiętaj o regulacji pH kosmetyku zawierającego glukozyd decylowy! pH możesz obniżyć za pomocą kwasu mlekowego lub kwasu cytrynowego.
  • Do kosmetyków myjących możesz dodać również oleje i olejki eteryczne. Oleje mogą przyczyniać się do pogorszenia właściwości pianotwórczych kosmetyku. Nie zalecamy dodawania dużych ilości składników rozpuszczalnych w tłuszczach.

 

Specyfikacja

Skład INCI Decyl Glucoside, Aqua
Jakość dozwolony do stosowania w kosmetykach certyfikowanych przez Ecocert.
Wygląd żółtawa, lekko mętna ciecz
Zalecane stężenie 1 - 40%
Okres trwałości w zależności od partii 
pH 10% roztworu wodnego 11,5 -12,5 
Przechowywanie w szczelnie zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej, w zaciemnionym miejscu

 

Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj