Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Olejek różany (Absolut) 5%

Olejek eteryczny z róży damasceńskiej uprawianej w słynnej Dolinie Róż w Kazanłyku w Bułgarii, jest jednym z najpiękniejszych zapachów kwiatowych. Otrzymywany w procesie chemicznej ekstrakcji (absolut) olejek ten posiada bardziej intensywny zapach różanego bukietu w porównaniu z olejkiem destylowanym.

 
Ocena (5 / 5,00)
Poleć znajomemu
Cena: 26.90 zł / 10 ml
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Olejek różany (Absolut) 5%

Skład INCI/Ingredients: Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Rosa Damascena Flower Extract, Citronellol*, Geraniol*, Eugenol*, Limonene*, Geraniol*, Linalool*

*naturalny składnik olejku eterycznego uwzględniony w wykazie INCI zgodnie z 7 poprawką do Dyrektywny Kosmetycznej UE.

Kraj pochodzenia: Bułgaria

Olejek eteryczny z róży damasceńskiej uprawianej w słynnej Dolinie Róż w Kazanłyku w Bułgarii, jest jednym z najpiękniejszych zapachów kwiatowych.

Otrzymywany w procesie chemicznej ekstrakcji (absolut) olejek ten posiada bardziej intensywny zapach różanego bukietu w porównaniu z olejkiem destylowanym. Ekstrakcja jest również bardziej efektywną metodą produkcji olejku. Z jednej tony kwiatów otrzymuje się ok. 1 kg olejku. Olejek absolut bardziej oddaje autentyczny bukiet zapachu kwiatów róży. Z  tego względu jest chętniej stosowany w produkcji perfum.

Olejek różany jest bogaty w alfa-pinen, aldehyd benzoesowy, beta-pinen, kamfen, karwon, aldehyd cynamonowy, cytronelol, eugenol, co nadaje mu właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne, antyproliferacyjne, regenerujące.

Zalecane dozowanie:  10 - 40% olejku w formie roztworu 5%.

Właściwości kosmetyczne olejku różanego:

Absolut z róży damasceńskiej jest odpowiedni dla każdego typu skóry. Posiada właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne oraz regenerujące. Używany jest w produkcji kremów, lotionów mających przeznaczenie wygładzające i wspomagające gojenie się  (pomaga leczyć zadrapania, lekkie poparzenia i podrażnienia). Absolut jest ceniony jako afrodyzjak, stosowany jest w terapii antydepresyjnej i antystresowej.

Aby oferować ten cenny olejek w bardziej przystępnej cenie, proponujemy go w 5% stężeniu w naturalnym oleju jojoba.

Zastosowanie:

  • Ze względu na zapach może służyć jako składnik własnoręcznie robionych perfum.

  • Może być dodawany do domowej roboty olejków myjących, kremów, olejowych serum, maseczek, olejków do masażu twarzy.

  • Znajduje zastosowanie w balsamach, masełkach i musach.

  • Jest stosowany jako składnik kosmetyków do włosów – serum na końcówki, masek i odżywek.

 

Uwagi: Olejki eteryczne należy przechowywać szczelnie zamknięte, z dala od bezpośredniego słońca i ciepła.  Nie stosować bezpośrednio na skórze olejków eterycznych w postaci nierozcieńczonej.  Niewskazany dla kobiet w ciąży.

 

Specyfikacja

Skład INCI

Ingredients/INCI: Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Rosa Damascena Flower Extract, Citronellol*, Geraniol*, Eugenol*, Limonene*, Geraniol*, Linalool*.

* naturalny składnik olejku eterycznego uwzględniony w wykazie INCI zgodnie z 7 poprawką do Dyrektywny Kosmetycznej UE.

Kraj pochodzenia Bułgaria
Otrzymywanie Ekstrakcja heksanem kwiatów Rosa damascena
Zalecane stężenie 10 - 40% olejku w formie roztworu 5% (równoznaczne z 0,5-2% czystego olejku eterycznego)
Zapach szczególnie bogaty i pełny różany bukiet, słodki z miodowym niuansem
Nuta średnia (harmonizująca, uspakajająca, kwiatowy korzenny zapach)
Harmonia zapachów dopasowuje się do każdego zapachu

 

Agnieszka

26-06-2014
Aromat olejku - zgodnie z opisem - faktycznie jest dość intensywny (kojarzy się z różanym nadzieniem w pączkach, za którym nie przepadam). Jednak dodaję go do naturalnego kremu, którego ziołowy zapach olejek wspaniale równoważy i uprzyjemnia. Efekt stosowania olejku z kremem jest fantastyczny - zniknęły wszelkie podrażnienia i wykwity uczuleniowe (jestem alergikiem). Jestem bardzo zadowolona z działania tego specyfiku

Elena

09-03-2016
Świetny olejek! ja nie lubię sztucznych zapachów różanych, a ten pachnie jak dzika róża z krzaczka:) przepiękny! idealanie pasuje do mixów na bazie oleju z jojoby.
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj