Krem z bisabololem i olejem z ogórka do cery trądzikowej, a jednocześnie wrażliwej
(5.5%) 1.65 g | Olivem 1000 |
(10%) 3 g | Olej jojoba (złoty) zimnotłoczony |
(3%) 0.9 g | Prowitamina B5 - D-pantenol 75% |
(70%) 21 g | Woda destylowana |
(5%) 1.5 g | Olej z ogórka zimnotłoczony |
(1%) 0.3 g | Bisabolol |
(2%) 0.6 g | Witamina E - Miks naturalnych tokoferoli T70 |
(1%) 0.3 g | Eco Konserwant - płynny |
(2.5%) 0.75 g | Mleczan sodu 60% |
Zaczynamy
Krok 1 |
W zlewce 50 ml odważ Olivem i olej jojoba. W zlewce 100 ml odważ wodę destylowaną i pantenol. |
Krok 2 |
Przygotuj kąpiel wodną na palniku. Woda w kąpieli musi być gorąca, prawie wrząca. Do kąpieli wodnej wstaw zlewki 50ml i 100 ml i podgrzewaj obie do podobnej temperatury ok. 80 st. C. Temperaturę kontroluj termometrem. |
Krok 3 |
Część z wodą zacznij powoli wlewać do fazy olejowej, jednocześnie mieszając. Następnie wyjmij zlewkę z połączonymi składnikami z kąpieli. Mieszaj przez kilka, kilkanaście minut, aż emulsja zagęści się i ostygnie poniżej 35 st. C. |
Krok 4 |
Kiedy emulsja ostygnie do 35 st. C dodaj olej z ogórka, bisabolol i witamine E. Całość dokładnie wymieszaj. |
Krok 5 |
Na koniec dodaj konserwant i mleczan sodu. Krem przełóż do słoika, odstaw na kilka godzin do całkowitego ostygnięcia |
Uwagi i przechowywanie
- Krem przechowuj w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła. Napisz datę ważności na opakowaniu i zużyj przed końcem terminu przydatności.
- Czystość mikrobiologiczna: grzyby i pleśnie < 100 CFU/ml; bakterie < 100 CFU/ml.
- Zalecany zakres pH 5.0 - 5.5; w próbie - 5.15
Składniki
9Kalkulator proporcji składników
${item.name} | ${item.share}% |
${getCapacity(item.share, item.density)}
ml
|
${getWeight(item.share, item.density)}
g
${calcTip(item.tip, getWeight(item.share, item.density), item.id)} kropli
|
Oceny i komentarze
Krem bardzo przyjemny, dobrze nawilżał i tak jak w nazwie był lekki. Na pewno jeszcze zrobię go ponownie.