Zastosowanie lawendy w kosmetyce naturalnej

Lawenda to wyjątkowo piękna roślina, której zapach i właściwości zdrowotne oraz pielęgnacyjne cenione były już w starożytności. Kwiaty lawendy wykorzystywano do ochrony przed ukąszeniami owadów, jako dodatek do aromaterapeutycznej kąpieli, czy odświeżania powietrza. Współcześnie lawenda jest bardzo cenionym surowcem kosmetycznym. Kosmetyki lawendowe działają antyseptycznie, łagodząco oraz przeciwzapalnie, a ich piękny ziołowo-kwiatowy zapach działa relaksująco, koi i odpręża.

Zastosowanie lawendy w kosmetyce naturalnej

Co kryje w sobie lawenda

Na świecie istnieje ok. 300 odmian lawendy. Najczęściej spotykanymi odmianami lawendy jest lawenda wąskolistna Lavandula angustifolia pochodząca z rejonów Morza Śródziemnego, a także lawenda francuska, uprawiana w Prowansji. Odmiany lawendy mogą różnić się od siebie kolorem, kształtem i wielkością kwiatów, a także zapachem i zawartością składników aktywnych. Najcenniejszą substancją kryjącą się w kwiatach lawendy jest olejek eteryczny, pozyskiwany poprzez destylację parą wodną kwiatów lawendy. Olejek lawendowy zawiera w swoim składzie m.in. fitosterole i flawonoidy o właściwościach przeciwzapalnych i odmładzających, garbniki o silnie ściągającym działaniu, kumarynę, która rozluźnia mięśnie i niweluje napięcia, oraz związki odpowiadające za zapach olejku, czyli octan linalilu i linalol.

Zastosowanie lawendy w kosmetyce naturalnej

W kosmetykach naturalnych stosuje się głównie olejek eteryczny z lawendy. Wykorzystuje się go jako dodatek do płynów do kąpieli, olejów do masażu, czy do aromatyzowania kremów, balsamów, toników, żeli do mycia, szamponów, czy odżywek do włosów. Olejek lub susz lawendowy jest też częstym składnikiem naturalnych mydeł, kul kąpielowych, czy soli do kąpieli.

Właściwości lawendy w kosmetyce

Olejek lawendowy można stosować w pielęgnacji każdego typu skóry. Z uwagi na swoje właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne oraz regulujące produkcję sebum, polecany jest przede wszystkim jako składnik kosmetyków przeznaczonych do skóry tłustej, trądzikowej, zanieczyszczonej, ze zmianami zapalnymi. Olejek lawendowy doskonale regeneruje skórę, przyspiesza gojenie ran, łagodzi podrażnienia. Sprawdzi się także w kosmetykach przeciwobrzękowych pod oczy, a także ze względu na właściwości pobudzające przepływ krwi i limfy, w preparatach redukujących cellulit. Lawenda działa dezodorująco i niweluje zapach potu, dlatego często jest składnikiem dezodorantów, naturalnych mydeł do ciała, czy żeli pod prysznic.

Olejek lawendowy to niezastąpiony surowiec także w pielęgnacji włosów. Wykazuje silne działanie przeciwłupieżowe i przeciwgrzybicze. Zapobiega wypadaniu włosów i ch nadmiernemu przetłuszczaniu, pobudza włosy do wzrostu.

Poza właściwościami pielęgnacyjnymi, lawenda posiada także unikalne właściwości aromaterapeutyczne. Doskonale relaksuje, odpręża, działa kojąco na system nerwowy, ułatwia zasypianie, niweluje bóle głowy, a nawet działa antydepresyjnie i poprawia nastrój. Zapachu lawendy boją się także insekty, dlatego olejek lawendowy wykorzystywany jest często jako składnik preparatów odstraszających komary i meszki

Lawendowe surowce kosmetyczne

Olejek lawendowy Francja ekologiczny

Olejek lawendowy Francja ekologiczny pozyskiwany jest z najcenniejszej odmiany lawendy, zwanej wąskolistną, która porasta południowe tereny Francji. Jest 100% naturalny i ekologiczny. Ma przyjemny ziołowo-kwiatowy zapach. Dodaj kilka kropli olejku lawendowego do swojego szamponu lub odżywki do włosów. Połącz olejek lawendowy z olejem jojoba i wypróbuj jako maskę do włosów zniszczonych farbowaniem. Wykorzystaj olejek lawendowy jako składnik żelu do mycia twarzy lub balsamu DIY do opalonej skóry. 

Hydrolat lawendowy ekologiczny

Hydrolat lawendowy pozyskiwany jest z kwiatów lawendy wąskolistnej poprzez destylację z parą wodną. Jest 100% naturalny, czysty, ekologiczny, nie zawiera konserwantów, ani innych dodatków. Hydrolat lawendowy stosuj jako tonik do twarzy lub mgiełkę odświeżającą do ciała. Dodaj hydrolat lawendowy do maseczki glinkowej DIY. Wykorzystaj hydrolat lawendowy jako składnik domowego kremu, balsamu lub serum. Wypróbuj hydrolat lawendowy jako mgiełkę do włosów i skóry głowy. 

Ekstrakt CO2 lawendowy 

Ekstrakt CO2 lawendowy otrzymuje się z suszonych kwiatów lawendy Lavandula officinalis metodą ekstrakcji nadkrytycznym dwutlenkiem węgla. Dzięki tej metodzie, ekstrakt CO2 zachowuje wszystkie cenne właściwości lawendy. Ma słodki kwiatowo-balsamiczny zapach. Ekstraktem CO2 lawendowym wzbogac gotowy krem, balsam lub szampon do włosów. Zmieszaj w dłoni kilka kropli ekstraktu lawendowego z ulubionym olejem i aplikuj na skórę.

Lawendowy balsam do ciała na noc

Poznaj recepturę na lawendowy, nawilżający balsam do ciała z Bazy balsamowej EKOLOGICZNEJ, który doskoanle nawilży skóe po kąpieli. Zapach olejku lawendowego ukoi, odrpęży umysł i ciało, pozwoli spokojnie zasnąć.

Składniki:

Przygotowanie:

1. W zlewce odważ baze balsamową. Dodaj do bazy kwas hialuronowy, wymieszaj. Dodaj olejek lawendowy i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Balsam przelej do butelki PET z pompką o pojemności 125 ml

Suszona lawenda

Suszona kwiaty lawendy wykorzystaj jako dodatek do relaksujących, aromaterapeutycznych kąpieli. Wypróbuj susz lawendowy jako składnik naturalnych mydeł DIY lub musujących kul do kąpieli. 

Suszona lawenda
2,50 zł 10 g

Zestaw START Kule kąpielowe Lawenda

Z zestawem START Kule kąpielowe Lawenda przygotujesz musujące kule kąpielowe. Po wrzuceniu do ciepłej wody, kula lawendowa zacznie uwalniać składniki o działaniu pielęgnacyjnym.

Zestaw START Kule kąpielowe Lawenda
35,00 zł 1 szt.

Olejek lawendowy Grosso

Olejek lawendowy Grosso ma lekko kamforowy, mniej słodki, niż tradycyjny olejek z lawendy wąskolistnej. Działa uspokajające, relaksuje, niweluje bóle głowy, poprawia nastrój. Może być stosowany w mieszankach aromaterapeutycznych na przeziębienie. 

Olejek lawendowy Grosso
9,80 zł 10 ml
Tagi:
Lawenda w kosmetykach ę

Przygotowaliśmy specjalną recepturę!

Musujące kule kąpielowe - lawendowe pole
Musujące kule kąpielowe - lawendowe pole

Przepis na domowe, musujące kule kąpielowe pachnące lawendą. Olejek lawendowy i suszona lawenda uspokajają, polepszają jakość snu i wyciszają skołatane nerwy. Olej sojowy nawilża, regeneruje, wygładza i rewitalizuje skórę. Kąpiel z dodatkiem kul głeboko relakusje i pielęgnuje ciało.

Wskazania: Oczyszczanie, Suchość
Poziom trudności:
łatwy
Składniki na 800 g na 8 dużych kul :
(62.11%) 496.88 g Wodorowęglan sodu
(30.06%) 240.48 g Kwas cytrynowy
(4.97%) 39.76 g Olej sojowy ekologiczny
(0.62%) 4.96 g Olejek lawendowy Francja ekologiczny
(1.24%) 9.92 g Suszona lawenda (Lavandula vera, Bułgaria)
(1%) 8 g Hydrolat oczarowy ekologiczny
Zastosowanie lawendy w kosmetyce naturalnej nie posiada żadnych opinii.
Dodaj opinię!
Nikt jeszcze nie dodał pytania dla Zastosowanie lawendy w kosmetyce naturalnej.
Zadaj pytanie!
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera! Dołącz do nas i poznaj świat kosmetyków DIY. Powiadomimy Cię o nowościach, promocjach, poradach pielęgnacyjnych i recepturach wybranych specjalnie dla Ciebie.