Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Olej arganowy (tradycyjny) Wydrukuj ofertę

Olej arganowy ECOSPA otrzymywany jest z orzechów drzewa arganowego występującego wyłącznie w jednym regionie świata: południowo-zachodniej części Maroko. Olej tłoczony tradycyjnie z prażonych orzechów jest jakości spożywczej (w naszej ofercie jako surowiec kosmetyczny tylko do użytku zewnętrznego). W takiej postaci znany wśród turystów odwiedzających Maroko, gdyż właśnie olej prażony sprzedawany jest na straganach w Maroko.

 

Dozowanie:  1 - 100%
 
Ocena (4 / 5,00)
Poleć znajomemu
Cena: 41.50 zł / 100 ml
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Olej arganowy z prażonych orzechów (zimnotłoczony)

Olej arganowy ECOSPA otrzymywany jest z orzechów drzewa arganowego występującego wyłącznie w jednym regionie świata: południowo-zachodniej części Maroko.  Olej tłoczony tradycyjnie z prażonych orzechów jest jakości spożywczej (w naszej ofercie jako surowiec kosmetyczny tylko do użytku zewnętrznego). Olej z prażonych orzechów znany jest wśród turystów odwiedzających Maroko, gdyż właśnie w takiej postaci sprzedawany jest na straganach w Maroko.

Orzechy drzewa arganowego są prażone, a następnie tłoczone. Dzięki takiemu sposobowi produkcji olej ten posiada przyjemny orzechowy zapach oraz jest ciemniejszy od oleju arganowego tłoczonego na zimno ze świeżych orzechów.

Zalecane dozowanie: 1 – 100%, może być stosowany bezpośrednio na twarz.

Właściwości kosmetyczne oleju arganowego:

Olej arganowy jest wyjątkowym olejem roślinnym. Prawie 80% jego objętości stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe bardzo ważne dla ludzkiego organizmu.  Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe uczestniczą m.in. w tworzeniu prostaglandyn - hormonów odpowiedzialnych za szereg bardzo ważnych procesów zachodzących zarówno w skórze jak i całym organizmie. Wyjątkowa kompozycja oleju arganowego sprawia, że jest bardzo dobrze przyswajalny i wchłaniany przez skórę. Pod wpływem enzymów występujących w skórze składniki oleju są odpowiednio modyfikowane i wnikają w głębsze warstwy skóry.

Olej arganowy jest doskonały na dojrzałą i starzejącą się skórę, wzmacniając barierę naskórkową poprawia nawilżenie skóry, chroni przed przedwczesnym pojawieniem się zmarszczek, wzmacnia paznokcie i włosy. Olej arganowy zawiera szereg fitosteroli, posiada właściwości antyzapalne i chroniące skórę (stigmasterol). Zawiera butyrospermol pielęgnujący skórę przed i po opalaniu.

Zastosowanie:

Berberowie, rdzenna ludność północnej Afryki zamieszkująca tereny górskie Atlas, od stuleci używa olej arganowy do ochrony skóry przed ekstremalnymi warunkami pogodowymi.

Tradycyjnie olej arganowy używają:

  • do masażu - dzieci a nawet niemowląt,

  • do pielęgnacji skóry w stanach zapalnych (atopowe zapalenie skóry), trądzik

  • do pielęgnacji skóry w trakcie ciąży i po w celu zapobiegania powstawaniu rozstępów

  • do codziennej ochrony skóry przed palącym słońcem i silnymi wiatrami.

Zastosowanie kosmetyczne:

  • Olej arganowy odkryty na nowo przez przemysł kosmetyczny wykorzystywany jest do produkcji olejowych serum, przeciwzmarszczkowych kremów pod oczy, na dekolt i szyję, w produktach anti-agingowych.

  • Jako składnik w odżywkach i szamponach do włosów.

  • Stosuje się go jako odżywkę na paznokcie oraz składnik preparatów po depilacji i goleniu.

  • Jako składnik balsamów, oliwek i masełek do ciała.

  • Jako oliwkę do masażu.

*Wsparcie dla społeczności lokalnej. Część dochodu pochodzącego ze sprzedaży oleju znajdującego się w naszej ofercie przekazywane jest na rozwój społeczności lokalnej w dwóch regionach Maroko (Biougra, Essaouira).

 

Specyfikacja

Skład INCI Argania Spinosa Kernel Oil
Jakość 100% czysty, naturalny olej roślinny.
Metoda pozyskiwania Tłoczony na zimno z prażonych orzechów, dziewiczy, nierafinowany.  Pochodzi ze sprawiedliwego handlu.
Gęstość w temp. 20 st.C ~ 0.913 g/ml
Liczba zmydlenia 180 mg KOH / g
Skład kwasów tłuszczowych Typowy skład: Kwas palmitynowy 12.9 %, kwas stearynowy 6.1%, kwas oleinowy 47.7%, kwas linolowy 31.5 %
Przechowywanie Przechowywać w suchym miejscu, z dala od źródeł ciepła i światła. Olej arganowy w temperaturze poniżej 10 st. C. może uledz krystalizacji. Lekko podgrzej olej w łaźni wodnej do roztopienia.
Certyfikaty Francuskie laboratorium Qualite France  

 

Patrcyja Wieczorkowska

30-05-2012
Dla mnie bardzo dobry produkt.Jeśli chodzi o zapach to wolę z prażonych orzechów.Doskonały dla mojego ciała,twarzy i dłoni.Olejek szybko się wchłania.Nie pozostawia tłustego ,,filmu'' na skórze.Bardzo dobrze nawilża.Po chwili zapach sie ulatnia.Jak dla mnie bomba!!!Super:)

Anonim

06-08-2013
Fantastyczny produkt, zakochałam się w nim od pierwszego użycia. Jestem "zapachowcem", woń kosmetyków jest dla mnie niesłychanie ważna, często rezygnuję z używania jakiegoś produktu, bo odrzuca mnie jego zapach. Olej z prażonych orzechów arganowych pachnie fantastycznie i równie fantastycznie działa. Używam go głównie pod oczy, czasem stosuję na całą twarz zamiast kremu na noc. A czasem po prostu smaruję nim skórę, żeby poczuć ten wspaniały aromat. Fantastycznie uelastycznia skórę, sprawia, że staje się miękka i wygładzona.

Przemysław Piórkowski (Gabinet Masażu i Refle

02-09-2013
Do masażu twarzy niestety się nie nadaje (ciała raczej też nie), ma intensywnie orzechowy zapach, nawet ładny ale bardziej kuchenny. Pacjentki mówią, że jest zbyt intensywny, zapach określają od kukurydzianego po orzechowy. Korzystałem już z oleju arganowego innych dostawców i nigdy nie miał tak intensywnego zapachu. Wiem, że zapach może się różnić w zależności od pory roku (jest to mocno zauważalne szczególnie przy Hydrolatach Ecospa), ja kupowałem w lipcu. Właściwości ciężko mi ocenić, jako że wykonałem tylko kilka pojedynczych zabiegów.

Małgosia

25-09-2015
Zapach kuchenny, dobre określenie. Coż z tego że tłoczony na zimno skoro orzechy były wcześniej podgrzewane... Chciałam używać do włosów ale ze względu na nieciekawy zapach uzyję do zrobienia masła do ciała i to w malym stężeniu. __komentarz_ECOSPA__W ofercie posiadamy kilka rodzajów oleju arganowego, również tłoczonego ze świeżych orzechów oraz bez zapachu. Olej arganowy z prażonych orzechów jest to taki, który można kupić w sklepach i targowiskach w Maroko, stąd zdecydowaliśmy się oferować go naszym Klientom.
Pokaż więcej
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj