Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Olejek kocanki włoskiej 5% Wydrukuj ofertę

Olejek kocanki włoskiej uważa się za jeden z ważniejszych w aromaterapii. Znajduje zastosowanie w leczeniu stanów zapalnych skóry, łuszczycy, ran, blizn i trądziku.
 
Ocena (5 / 5,00)
Poleć znajomemu
Cena: 21.80 zł / 10 ml
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Olejek kocanki włoskiej 5%

Skład INCI/Ingredients: Simmondsia Chinensis Oil, Helichrysum Italicum Flower Oil, Limonene*, Linalool*, Geraniol*

*naturalny składnik olejku eterycznego uwzględniony w wykazie INCI zgodnie z 7 poprawką do Dyrektywny Kosmetycznej UE.

Pochodzenie: Bałkany

Dostępny w naszym sklepie olejek kocanki włoskiej wyizolowano przez destylację z parą wodną z podgatunku uprawianego na Bałkanach (Helichrysum italicum spp. Serotinum), który posiada najszersze spektrum działania spośród całego rodzaju kocanek. Wśród najważniejszych składników olejku eterycznego kocanki włoskiej należy wymienić octanu nerylu (37%), kurkumeny (14%) oraz zbalansowany profil diketonów (11%).  Ze względu na wysoką cenę czystego olejku proponujemy Państwu 5% rozcieńczenie w oleju jojoba.

Zalecane dozowanie: 10 - 100% olejku w formie roztworu 5%.

Właściwości kosmetyczne olejku z kocanki:

Składniki olejku z kocanki wpływają na jego szerokie spektrum działania. Octan nerylu działa rozkurczowo i przyspiesza gojenie ran. Kurkumeny cechuje silne działanie przeciwzapalne oraz zdolność do chelatowania jonów metali odpowiedzialnych m.in. za procesy tworzenia wolnych rodników. Z kolei diketony to cząsteczki unikalne dla olejku kocanki włoskiej. Stymulują tkanki do regeneracji, co wykorzystuje się w redukcji blizn i wspomaganiu gojenia się ran. Wspomaga łagodzenie urazów sportowych, bóle różnego pochodzenia (działanie przeciwzapalne można wzmocnić przez dodatek 1% olejku rumianku lekarskiego). Olejek kocanki włoskiej uważa się za jeden z ważniejszych w aromaterapii. Wykazuje również działanie synergiczne z olejami z róży rdzawej oraz tamanu. Sprawdza się w pielęgnacji skóry trądzikowej, dojrzałej, skóry z bliznami.

Zastosowanie:

  • Może być stosowany w kremach i olejkach redukujących blizny i rozstępy – olejek kocanki włoskiej jest podstawą wielu mieszanek o działaniu leczniczym.  Wykazuje również działanie synergiczne z olejami z róży rdzawej oraz tamanu.
  • Znajduje zastosowanie w kosmetykach regenerujących i przeciwstarzeniowych – działanie olejku z kocanki można wzmocnić, dodając olejku lawendowego lub rozmarynowego do receptury.
  • Olejek z kocanki może być składnikiem wielu mieszanek przeciwtrądzikowych – serum, masek, kremów.
  • Stosowany w olejach do masażu przy bólach rożnego pochodzenia - działanie przeciwzapalne olejku z kocanki można wzmocnić przez dodatek 1% olejku rumianku lekarskiego do bazowych olejów.

 

Specyfikacja

Skład INCI

Ingredients/INCI: Simmondsia Chinensis Oil, Helichrysum Italicum Flower Oil, Limonene*, Linalool*, Geraniol*.

* naturalny składnik olejku eterycznego uwzględniony w wykazie INCI zgodnie z 7 poprawką do Dyrektywny Kosmetycznej UE.

Pochodzenie Bałkany
Otrzymywanie Destylacja parą wodną
Zalecane stężenie 10 - 100% olejku w formie roztworu 5% (równoznaczne z 0,5-5% czystego olejku eterycznego)
Zapach ciepły, słodki, miodowy
Nuta bazowa
Harmonia zapachów geranium, lawenda, limetka, neroli, pomarańcza, petitgrain, róża, szałwia, wetiwer, ylang-ylang

 

Anna Turczyn

17-03-2013
Kupiłam kiedyś w drogerii krem z dodatkiem olejku z kocanki, oczywiście zapłaciłam cenę z trzema zerami... efekt super! Postanowiłam więc sprawdzić sam olejek z kocanki, czyli esencję tego, co było w kremie. I to był strzał w 10! Kocanka super łagodzi podrażnienia, zaczerwienienia, wygładza twarz, poprawia koloryt skóry. Mam cerę problemową, naczynkową, tłustą w strefie T i przesuszoną na policzkach (na skutek stosowania preparatów anty-trądzikowych), mam też drobne zmarszczki. Z olejku z kocanki przygotowuję serum: 1/4 olejek z kocanki, 1/4 olejek z róży rdzawej, 1/2 olejku jojoba=_ buteleczka 10 mln z kroplomierzem by EcoSpa :-) Przez dwa-trzy tygodnie na noc. Same sprawdźcie! Po prostu inna skóra!
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj