Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Propanediol - glikol roślinny do rozpuszczania kwasów Wydrukuj ofertę

Naturalna alternatywa dla glikoli, wzbogacona o dodatkowe własności nawilżające.  Propanediol to doskonały nośnik substancji aktywnych i rozpuszczalnik kwasów oraz ekstraktów roślinnych.  Idealna baza do wykonania domowych toników i peelingów na bazie kwasów.

 

Skład INCI: Propanediol
Dozowanie: 2-75%
 
Ocena (0 / 5,00)
Poleć znajomemu
Cena: 17.30 zł / 100 ml
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Propanediol - glikol roślinny do rozpuszczania kwasów

Skład INCI/Ingredients: Propanediol

Propanediol jest nazywany „roślinnym glikolem”.  To w 100% naturalna substancja nawilżająca, doskonały nośnik substancji, naturalny konserwant (zwiększa skuteczność środków konserwujących), a także znacząco poprawia konsystencję  kremów, toników, szamponów. 

Propanediol ECOSPA jest pozyskiwany z ziaren kukurydzy i certyfikowany przez europejską ECOCERT oraz amerykańską Natural Products Association.  Nie zawiera konserwantów ani pochodnych ropy naftowej.

Propanediol umożliwia wprowadzenie do kosmetyków kwasów oraz innych nierozpuszczalnych lub słabo rozpuszczalnych w wodzie składników aktywnych. Dzięki użyciu propanediolu możliwe jest rozpuszczenie w środowisku wodnym kwasu salicylowego, kwasu alfa-liponowego, czy kwasu ferulowego, a także alantoiny.

Zalecane dozowanie: 2-75%.

Uwaga: składniki do rozpuszczenia należy w pierwszej kolejności dobrze wymieszać z Propanediolem.

Stężenia Propanediolu potrzebne do rozpuszczenia kwasów:

Składnik

Proporcja - Składnik : Propanediol

Kwas migdałowy

1 g kwasu migdałowego: 2 g Propanediolu

Przykładowo: 100 ml peelingu kwasem migdałowym 10%

10 gram kwasu migdałowego

20 gram propanediolu

70 gram woda lub hydrolat.

Kwas alfa-liponowy

1 g kwasu alfa-liponowego: 19 - 20 g Propanediolu

Przykładowo:  100 ml krem z kwasem alfa-liponowym 1%

1 gram kwasu

19 gram propanediolu

80 gram bazy kremowej lub balsamowej. (W hydrolacie i żelu hialuronowym przy takim stężeniu kwas alfa-liponowy wytrąca się).

Kwas salicylowy

1 g kwasu salicylowego: 34 g Propanediolu

Przykładowo:  100 ml peelingu kwasem salicylowym 1%

1 gram kwasu salicylowego

34 gramy propanediolu

65 gram może stanowić woda lub hydrolat. Z potrójnym żelem hialuronowym 1,5%

Właściwości propanediolu:

Propanediol wydłuża okres działania substancji aktywnych (szczególnie: witaminy C). Zatrzymuje wodę, przez co zwiększa jej ilość w warstwie rogowej naskórka. To substancja intensywnie higroskopijna. Przez co, skóra zachowuje nawilżenie i nie jest przesuszona. Propanediol zwiększa klarowność półproduktów, a także wykazuje działanie pianotwórcze, szczególnie przydatne w szamponach. Zwiększa skuteczność środka konserwującego (a więc można zniwelować udział procentowy konserwantu w recepturze). Umieszczenie w formulacji od 2 do 6% propanediolu w produkcie umożliwia zmniejszenie ilości konserwantów o 50% i więcej. Przeprowadzono badania dermatologiczne, które dowodzą, iż może być stosowany w kosmetykach, które mają kontakt z błoną śluzową. W stężeniu do 75% nie wywołuje podrażnień.

Zastosowanie:

  • Służy jako dodatek do kosmetyków myjących – zwiększa ilość piany.

  • Jest stosowany jako humektant w różnorodnych formulacjach: w kremach, w serum, balsamach, peelingach, płynach myjących i micelarnych, szamponach, żelach.

  • Jako substancja, która rozpuszcza proszkowe ekstrakty roślinne i substancje aktywne (kwas ferulowy, kwas alfa-liponowy, kwas salicylowy, allantoina).

  • Stosuje się go jako składnik szamponów i odżywek przeciwłupieżowych.  Wykazano, że 3% stężenie w szamponie wspomaga walkę z łupieżem.

  • Jako preservative booster, czyli substancja wspomagająca układ konserwujący w kosmetykach podatnych na rozwój mikroorganizmów.

Kasia

11-05-2015
Czy w propanediolu można rozpuscić kwas salicylowy w większym stężeniu niż 2%? Jakie jest najwyższe stężenie? Moja cera jest już dobrze zahartowana w tej kwestii :) ___odpowiedź ECOSPA___Testowaliśmy rozpuszczalność kwasu salicylowego w propanediolu i do 5% jest bez problemów. Proponujemy taką recepturę: http://ecospa.pl/receptury/kwas-alfa-liponowy-5-roztwor-do-dodawania

Katarzyna

27-05-2015
Jaka będzie odpowiednia ilość propanediolu do rozpuszczenia ekstraktu roślinnego np. ekstraktu z liści oliwki(Olea Europaea Leaf Powder) ?

ew

25-09-2015
Do jakiej fazy dodawać w formulacjach ? __odpowiedź_ECOSPA__ Propanediol jest hydrofilny czyli rozpuszczalny w wodzie, dodajemy go więc do fazy wodnej (hydrofilowej) Jednak najlepiej dodawać go już w fazie trzeciej po ostudzeniu emulsji. Sugerujemy wcześniejsze sprawdzenie na małej porcji, czy nie wpływa na proces emulgacyjny tj. tworzenia się emulsji.

Katarzyna

09-04-2016
Jaka ilość potrzebna jest do rozpuszczenia 1g kwasu ferulowego?
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj