Olej sezamowy do masażu

Olej sezamowy ECOSPA to zimnotłoczony, nierafinowany olej o właściwościach nawilżających, łagodzących, przeciwbakteryjnych i przeciwstarzeniowych. Polecany dla skóry wrażliwej, podrażnionej i dojrzałej. Zalecany przez Ajurwedę do porannego masażu. Olej sezamowy jest olejem tłustym, o sezamowych zapachu, pozostawia na skórze film. Dostępny w praktycznej butelce z pompką.
Czytaj więcej
niedostępny
Produkt niedostępny Powiadom mnie o dostępności
Olej sezamowy ECOSPA to zimnotłoczony, nierafinowany olej o właściwościach nawilżających, łagodzących, przeciwbakteryjnych i przeciwstarzeniowych. Polecany dla skóry wrażliwej, podrażnionej i dojrzałej. Zalecany przez Ajurwedę do porannego masażu. Olej sezamowy jest olejem tłustym, o sezamowych zapachu, pozostawia na skórze film. Dostępny w praktycznej butelce z pompką.
Czytaj więcej
100% naturalny 100% naturalny Jakość
1 - 100% 1 - 100% Zalecane stężenie
W tłuszczach W tłuszczach Rozpuszczalność
Brak przeciwwskazań Brak przeciwwskazań

Opis oleju sezamowego

W kosmetyce olej sezamowy ceniony jest za właściwości przeciwstarzeniowe, fotoochronne, nawilżające i przeciwbakteryjne. Olej sezamowy w naszej ofercie jest 100% naturalny, nierafinowany, zimnotłoczony. Pozyskiwany z nasion sezamowych, posiada delikatny, charakterystyczny zapach. Olej sezamowy ECOSPA zawiera tokoferole (naturalną witaminę E) oraz sezaminy i sezamoliny przeciwutleniacze chroniące skórę przed wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi m.in. za starzenie się skóry. Około 35-48% oleju to nienasycony kwas linolowy. Kwas linolowy i inne zawarte w oleju kwasy tłuszczowe działają na skórę nawilżająco, łagodząco i przeciwbakteryjnie, niwelują suchość i szorstkość skóry.

Dozowanie

1 – 100% może być stosowany bezpośrednio na skórę.

Olej sezamowy - jak stosować?

Olej sezamowy można stosować samodzielnie, w czystej postaci np. jako olejek do twarzy, olej do ciała po kąpieli lub jako cenny olej do masażu ciała.

Olej sezamowy - właściwości

  • Olej posiada bardzo efektywne właściwości regeneracyjne. Dzięki nim skóra odzyskuje elastyczność. Posiada działanie fotoochronne. Hamuje wolne rodniki generowane przez promieniowanie UV-B.
  • Dzięki wysokiej obecności kwas linolowego w składzie posiada działanie nawilżające. Łagodzi skórę i redukuje utratę wody transepidermalnej. Olej sezamowy sprawdzi się w pielęgnacji każdego rodzaju skóry, szczególnie w pielęgnacji skóry dojrzałej, suchej, normalnej, wrażliwej, atopowej, alergicznej.
  • Olej sezamowy powstrzymuje rozwój mikroorganizmów (głównie bakterii gram dodatnich) przez co sprawdza się w kosmetykach do higieny osobistej oraz produktach dezodorujących.
Olej sezamowy do masażu

Zastosowanie

Włosy
Włosy
  • Olej sezamowy jest często wybierany jako składnik balsamów, kremów, żeli przeciwstarzeniowych i produktów do włosów.
  • Olej sezamowy reguluje pracę gruczołów łojowych, wspomaga kondycję włosów i działa wzmacniająco.
  • Dodaj olej sezamowy do maseczki lub odżywki do włosów i potrzymaj je przez kilka minut. Po tym czasie umyj włosy szamponem.
  • Stosuj olej sezamowy na końcówki włosów.
Twarz
Twarz
  • Olej sezamowy zalecany jest w kosmetykach dla skóry dojrzałej z widocznymi oznakami starzenia.
  • Jako składnik kosmetyków o działaniu nawilżającym oraz łagodzącym.
  • Jako składnik oliwek i olejków myjących do usuwania makijażu.
  • Wypróbuj olej sezamowy w połączeniu z olejem brokułowym, z zielonej herbaty oraz koenzymem Q10 jako antyoksydacyjny olejek do masażu twarzy.
Ciało
Ciało
  • Olej sezamowy może być stosowany do masażu ciała w postaci czystej, nierozcieńczony lub jako składnik przy tworzeniu mieszanek. Do mieszanek dodawaj go w ilości 5-30% do oleju bazowego.
  • Zalecany jest w kremach i balsamach do skóry suchej i problemowej oraz w kremach z filtrem UV.
  • W recepturze dezodorantu z ałunem możesz go wykorzystać jako zamiennik dla oleju rycynowego.
  • Jest ogólnie polecany do kosmetyków dezodorujących i do higieny osobistej.

Uwagi i przeciwwskazania

  • Olej sezamowy należy przechowywać szczelnie zamknięty w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła.
  • Produkt pozyskiwany z roślin, barwa i zapach poszczególnych partii może nieznacznie się między sobą różnić.

Specyfikacja

Skład INCI Sesamum Indicum (Sesame) Seed Oil
Pochodzenie

Meksyk/Burkina Faso/Francja

Jakość 100% czysty, naturalny olej roślinny, jakość kosmetyczna 
Metoda pozyskiwania Tłoczony na zimno, nierafinowany
Gęstość w temp. 20 st.C 0.910-0.930 g/ml
Skład kwasów tłuszczowych Typowy skład: kwas oleinowy 35-48%, kwas linolowy 35-48%, kwas palmitynowy 5-20%, kwas stearynowy 3.5-7%,
Przechowywanie Przechowywać w suchym miejscu, z dala od źródeł ciepła i światła.  

Oceny i komentarze

2 opinie
Oceń produkt 5 2 opinie
5.0
2 oceny
4.0
3.0
2.0
1.0
5.0 Joanna, 26 paź 2018

Uwielbiam ten olej! Zapach niesamowity, świetny dla skóry zaraz po kąpieli albo trochę dolać do wanny z wodą. Polecam!

5.0 Agnieszka, 8 paź 2016

Nie podpadł mi do olejowania włosów, ale jest rewelacyjny do higieny intymnej, przyjemnie odświeża!

Oceń produkt
Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie? Chętnie pomożemy. Skontaktuj się z naszymi doradcami!
Nikt jeszcze nie dodał pytania dla Olej sezamowy do masażu.
Zadaj pytanie

Propozycje dla Ciebie

Gąbka Loofah 10-12 cm
12,90 zł 1 szt.
Opcje: 1 (szt.)
Do koszyka
Kominek zapachowy
Produkt niedostępny
Powiadom
Naturalna Loofah - Rękawica do mycia i masażu
18,90 zł 1 szt.
Opcje: 1 (szt.)
Do koszyka
Podgrzewacz oleju do masażu
Produkt niedostępny
Powiadom

Zamienniki produktu

Olej z czarnej porzeczki zimnotłoczony
6,50 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 50 (ml)
Do koszyka
Olej jojoba (złoty) do masażu
59,80 zł 200 ml
Opcje: 200, 500 (ml)
Do koszyka
Olej ze słodkich migdałów do masażu
Produkt niedostępny
Powiadom
Olej sezamowy zimnotłoczony
Produkt niedostępny
Powiadom
Olej ze słodkich migdałów
Produkt niedostępny
Powiadom

Inni klienci kupili również

Olej lniany tłoczony na zimno
Produkt niedostępny
Powiadom
Słoik szklany 15 ml z czarną zakrętką
2,50 zł 1 szt.
Opcje: 1, 10, 110 (szt.)
Do koszyka
Olejek pomarańczowy
7,50 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek grejpfrutowy (różowy)
9,90 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka