Witaminowy krem do cery naczynkowej
(65.2%) 19.56 g | Woda destylowana |
(2%) 0.6 g | Prowitamina B5 - D-pantenol 75% |
(6%) 1.8 g | Olivem 1000 |
(15%) 4.5 g | Olej arganowy deodoryzowany, zimnotłoczony |
(1%) 0.3 g | Witamina E - Miks naturalnych tokoferoli T70 |
(5%) 1.5 g | Witamina C - Tetraizopalmitynian askorbylu w formie oleju |
(5%) 1.5 g | Kompleks na naczynka |
(0.8%) 0.24 g | Konserwant DHA BA - akceptowany przez ECOCERT |
Zaczynamy
Krok 1 |
W zlewce 25 ml odważ Olivem i olej arganowy. W zlewce 50 ml odmierz pantenol i wodę, wymieszaj. |
Krok 2 |
Przygotuj kąpiel wodną na palniku. Woda w kąpieli musi być gorąca, prawie wrząca. Do kąpieli wodnej wstaw zlewki i podgrzewaj obie do podobnej temperatury ok. 80 st. C. Temperaturę kontroluj termometrem. |
Krok 3 |
Gdy temperatura osiągnie ok. 80 st. C, część z olejem zacznij powoli wlewać do wody, jednocześnie mieszając. |
Krok 4 |
Wyjmij zlewkę z połączonymi składnikami z kąpieli. Mieszaj przez kilka, kilkanaście minut, aż emulsja zagęści się i ostygnie poniżej 35 st. C. Następnie dodaj do zlewki witaminę E, witaminę C oraz kompleks na naczynka, dokładnie mieszaj po dodaniu każdego składnika. |
Krok 5 |
Na koniec dodaj konserwant, ponownie wymieszaj. Krem przełóż do opakowania, opisz etykietę i naklej na słoik. |
Uwagi i przechowywanie
- Krem przechowuj w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła. Napisz datę ważności na opakowaniu i zużyj przed końcem terminu przydatności.
- Czystość mikrobiologiczna: grzyby i pleśnie < 100 CFU/ml; bakterie < 100 CFU/ml.
- Zalecany zakres pH 4.50 - 5.00; w próbie - 4.89
Składniki
8Kalkulator proporcji składników
${item.name} | ${item.share}% |
${getCapacity(item.share, item.density)}
ml
|
${getWeight(item.share, item.density)}
g
${calcTip(item.tip, getWeight(item.share, item.density), item.id)} kropli
|