Malinowy mus z tlenkiem cynku 10%
(55.6%) 61.16 g | Masło shea (karite) nierafinowane FAIR TRADE i EKO. |
(20%) 22 g | Olej z nasion czerwonej maliny |
(10%) 11 g | Olej sezamowy zimnotłoczony |
(10%) 11 g | Mikronizowany tlenek cynku |
(1%) 1.1 g | Witamina E - Miks naturalnych tokoferoli T70 |
(3.4%) 3.74 g | Ekstrakt CO2 z nasion malin |
Zaczynamy
Krok 1 |
Odważ w zlewce masło shea, olej z nasion czerwonej maliny, olej sezamowy. Przygotuj kąpiel wodną na palniku. Woda w kąpieli musi być gorąca, prawie wrząca. Wstaw zlewkę do kąpieli i rozpuść zawartość naczynia. Całość wymieszaj. |
Krok 2 |
Mus zacznij ubijać mikserem dopiero gdy będzie zastygać/robić się gęsty. Do tego momentu mieszaj tylko łyżką. Po wymieszaniu składników, na zmianę: ubijaj miksturę 2-3 minuty, następnie wkładaj do lodówki lub zamrażalki na 3-4 minuty. Po pewnym czasie masełko zacznie nabierać konsystencji ubitej śmietany (przed ostatnim miksowaniem pamiętaj aby zebrać dokładnie masę ze ścianek zlewki). |
Krok 3 |
Gdy masełko ostygnie do 35 °C, zrobi się jasne i zwiększy objętość dodaj ekstrakt, tlenek cynku i witaminę E, wymieszaj. Następnie przelej je do słoika szklanego, opisz i naklej etykietę. Po całkowitym ostygnięciu masełko jest gotowe. |
Uwagi i przechowywanie
- Masełko przechowuj w temp. pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła. Napisz datę ważności na opakowaniu i zużyj do końca zalecanego terminu przydatności.
Składniki
6Kalkulator proporcji składników
* Objętość składników podaną w ml odmierz za pomocą cylindra, zlewki lub łyżki miarowej. Masło rozpuść przed odmierzaniem w kąpieli wodnej.
${item.name} | ${item.share}% |
${getCapacity(item.share, item.density)}
ml
|
${getWeight(item.share, item.density)}
g
${calcTip(item.tip, getWeight(item.share, item.density), item.id)} kropli
|