
Mus kakaowy do ciała
(19%) 22.8 ml | Masło kakaowe naturalne |
(1%) 1.2 ml | Wosk pszczeli żółty płatkowany |
(40%) 48 ml | Masło shea (karite) nierafinowane FAIR TRADE i EKO. |
(20%) 24 ml | Olej kokosowy (ze świeżego miąższu) ekologiczny |
(14%) 16.8 ml | Olej jojoba (złoty) zimnotłoczony |
(5%) 6 ml | Olej ze słodkich migdałów |
(1%) 1.2 ml | Witamina E - Miks naturalnych tokoferoli T70 |
Zaczynamy
Krok 1 | Do naczynia odważ wosk pszczeli, masło shea, masło kakaowe, olej kokosowy, jojoba i olej ze słodkich migdałów. |
Krok 2 | Przygotuj kąpiel wodną na palniku. Woda w kąpieli musi być gorąca, prawie wrząca. Korzystając z łaźni wodnej, rozpuść zawartość naczynia, dobrze wymieszaj. |
Krok 3 | Mus zacznij ubijać mikserem dopiero, gdy zacznie zastygać/robić się gęsty. Do tego momentu mieszaj tylko łyżką. Po wymieszaniu składników, na zmianę: ubijaj miksturę 2-3 minuty, następnie wkładaj do lodówki lub zamrażalki na 3-4 minuty. Po pewnym czasie masełko zacznie nabierać konsystencji ubitej śmietany. |
Krok 4 | Gdy masełko ostygnie do 35 °C dodaj witaminę E, wymieszaj. Gdy masełko zrobi się jasne, zwiększy objętość i nabierze konsystencji gęstej śmietany, przelej je do słoika, opiszi naklej etykietę. Po całkowitym ostygnięciu jest gotowe do użycia. |
Uwagi i przechowywanie
- Mus przechowuj w temp. pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła. Napisz datę ważności na opakowaniu i zużyj do końca zalecanego terminu przydatności.
Składniki
7Kalkulator proporcji składników
* Objętość składników podaną w ml odmierz za pomocą cylindra, zlewki lub łyżki miarowej. Masła i wosk rozpuść przed odmierzaniem w kąpieli wodnej.
${item.name} | ${item.share}% |
${getCapacity(item.share, item.density)}
ml
|
${getWeight(item.share, item.density)}
g
${calcTip(item.tip, getWeight(item.share, item.density), item.id)} kropli
|
Oceny i komentarze
3 opinieMasełko wyszło fantastyczne i do tego świetnie czekoladowo pachnie. Mocno natłuszcza, co na okres zimowy jest bardzo przydatne. Zmniejszyłam trochę ilość masła karite i dodałam mango w zamian, bo akurat miałam do wykorzystania.
maselko robie od kilku lat, uwielbiam je
Masło z tego przepisu jest świetne! Schłodzone ubijałam kilka razy aż uzyskało konsystencję musu. Nawet bez olejków eterycznych pięknie pachnie, przede wszystkim kokosem (dodałam olej nierafinowany). Dobrze wchłania się w skórę i pozostawia warstwę ochronną ale nie tłustą.