Mus kakaowy do ciała
(1%) 0.8 g | Wosk pszczeli żółty płatkowany |
(5.5%) 4.4 g | Masło Bacuri nierafinowane |
(40%) 32 g | Masło shea (karite) nierafinowane FAIR TRADE i EKO. |
(20%) 16 g | Olej kokosowy (ze świeżego miąższu) ekologiczny |
(13.5%) 10.8 g | Olej jojoba (złoty) zimnotłoczony |
(19%) 15.2 g | Masło kakaowe nierafinowane (Premium) z Ghany |
(1%) 0.8 g | Witamina E - Miks naturalnych tokoferoli T70 |
Zaczynamy
Krok 1 |
Odważ w zlewce masło shea, masło kakaowe, wosk pszczeli, masło Bacuri, olej kokosowy, olej jojoba. Przygotuj kąpiel wodną na palniku. Woda w kąpieli musi być gorąca, prawie wrząca. Wstaw zlewkę do kąpieli i rozpuść zawartość naczynia. Całość wymieszaj. |
Krok 2 |
Mus zacznij ubijać mikserem dopiero gdy będzie zastygać/robić się gęsty. Do tego momentu mieszaj tylko łyżką. Po wymieszaniu składników, na zmianę: ubijaj miksturę 2-3 minuty, następnie wkładaj do lodówki lub zamrażalki na 3-4 minuty. Po pewnym czasie masełko zacznie nabierać konsystencji ubitej śmietany (przed ostatnim miksowaniem pamiętaj aby zebrać dokładnie masę ze ścianek zlewki). |
Krok 3 |
Gdy masełko ostygnie do 35 °C, zrobi się jasne i zwiększy objętość dodaj witaminę E, wymieszaj. Następnie przelej je do słoika szklanego, opisz i naklej etykietę. Po całkowitym ostygnięciu masełko jest gotowe. |
Uwagi i przechowywanie
- Mus przechowuj w temp. pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła. Napisz datę ważności na opakowaniu i zużyj do końca zalecanego terminu przydatności.
Składniki
7Kalkulator proporcji składników
* Objętość składników podaną w ml odmierz za pomocą cylindra, zlewki lub łyżki miarowej. Masła rozpuść przed odmierzaniem w kąpieli wodnej.
${item.name} | ${item.share}% |
${getCapacity(item.share, item.density)}
ml
|
${getWeight(item.share, item.density)}
g
${calcTip(item.tip, getWeight(item.share, item.density), item.id)} kropli
|
Oceny i komentarze
Moje ulubione masło do ciała - pachnie jak kakao! Nawilża, natłuszcza i regeneruje skórę - sprawdza się do całego ciała, także dłoni i stóp!
Masełko wyszło fantastyczne i do tego świetnie czekoladowo pachnie. Mocno natłuszcza, co na okres zimowy jest bardzo przydatne. Zmniejszyłam trochę ilość masła karite i dodałam mango w zamian, bo akurat miałam do wykorzystania.
maselko robie od kilku lat, uwielbiam je
Masło z tego przepisu jest świetne! Schłodzone ubijałam kilka razy aż uzyskało konsystencję musu. Nawet bez olejków eterycznych pięknie pachnie, przede wszystkim kokosem (dodałam olej nierafinowany). Dobrze wchłania się w skórę i pozostawia warstwę ochronną ale nie tłustą.