Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Kwas migdałowy Wydrukuj ofertę

Kwas migdałowy w formie proszku, należy do grupy kwasów AHA.  Działa dwukierunkowo: złuszcza wierzchnią warstwę naskórka, poprawiając tym samym koloryt skóry, a także wykazuje działanie antybakteryjne i odkażające, co sprawia, iż łagodzi stany zapalne i zmiany trądzikowe.

 

Skład INCI: Mandelic Acid
Dozowanie: do 10% - w kosmetykach do użytku domowego, do 30% - w kosmetykach profesjonalnych, stosowanych przez wykwalifikowanych specjalistów
Ocena (5 / 5,00)
Poleć znajomemu
Cena: 9.50 zł / 10 g
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Kwas migdałowy kosmetyczny

Składniki INCI/Ingredients: Mandelic Acid

Kwas migdałowy należący do grupy kwasów AHA jest jednym z podstawowych składników kremów i peelingów. Oferowany w ECOSPA.pl kwas migdałowy powstaje na bazie gorzkich migdałów, gwarantując najsilniejsze wśród tej grupy kwasów działanie antybakteryjne. Może być wykonywany i powtarzany w przeciągu całego roku.

Zalecane dozowanie: do 10% - w kosmetykach do użytku domowego, do 30% - w kosmetykach profesjonalnych, stosowanych przez wykwalifikowanych specjalistów.

Najprostszy sposób na przygotowanie peelingu kwasem migdałowym to roztwór w hydrolacie. Większość hydrolatów ma pH kwaśne, odpowiednie jako baza dla peelingu. Przykładowe stężenia na porcję 30ml peelingu kwasem migdałowym:

5% płyn kwasem migdałowym porcja 30ml

1,5 g kwasu migdałowego

28,5 g hydrolatu

10% peeling kwasem migdałowym porcja 30ml

3 g kwasu migdałowego

6 g propanediolu - naturalnego glikolu

21 g hydrolatu

20% peeling kwasem migdałowym porcja 30ml (pod okiem kosmetyczki)

6 g kwasu migdałowego

12 g propanediolu - naturalnego glikolu

12 g hydrolatu

30% peeling kwasem migdałowym porcja 30ml (pod okiem kosmetyczki)

9 g kwasu migdałowego

18 g propanediolu - naturalnego glikolu

3 g hydrolatu

Informacja techniczna:

Kwas migdałowy rozpuszcza się w propanediolu po ok. 15 minutach odstania i mieszania z przerwami. W celu przyśpieszenia rozpuszczenia kryształków kwasu podgrzej lekko roztwór korzystając z łaźni wodnej.

Właściwości kwasu migdałowego:

Kwas migdałowy złuszcza naskórek, wyrównując naturalną barwę skóry. Jednocześnie oczyszcza skórę i działa przeciwbakteryjnie, świetnie łagodząc stany zapalne i dobrze działając na zmiany trądzikowe. Ogranicza wydzielanie sebum, zmniejszając częstotliwość i nasilenie trądziku, zapobiega również tworzeniu się zaskórników i krost o podłożu zapalnym. Świetnie rozjaśnia rozmaite przebarwienia i blizny na skórze. Dzięki swoim właściwościom przeciwstarzeniowym powoduje wygładzenie drobnych zmarszczek i odmłodzenie wyglądu skóry. Ma działanie zmniejszające oznaki fotostarzenia się skóry. Kwas migdałowy można stosować dla każdego rodzaju skóry, również wrażliwej i naczyniowej.

Zastosowanie:

  • Służy jako składnik kosmetyków złuszczających do pielęgnacji skóry dojrzałej, trądzikowej, tłustej, poszarzałej.

  • Stosuje się go jako składnik peelingów chemicznych.

  • Może być stosowany w preparatach na rogowacenie okołomieszkowe.

  • Znajduje zastosowanie w preparatach zmiękczających skórę stóp.

 

Uwagi: Przy stosowaniu wysokiej ochrony przed promieniami słonecznymi (stabilne filtry z wysokim poziomem SPF) możliwe jest jego wykorzystanie także w słoneczne dni, np. w ciągu lata. Przeciwwskazaniami do stosowania kwasów są: liczne znamiona, AZS, egzemy, łuszczyca, opryszczka, skłonność do powstawania bliznowców, okres rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych w obrębie twarzy, skóra podrażniona, alergie skórne, doustna terapia pochodnymi witaminy A, oparzenia słoneczne, ciąża.

Irena

22-07-2014
Bardzo drobny proszek, łatwo się rozpuszcza. Używam do toniku 5% albo w stężeniu 40% jako peeling chemiczny w salonie kosmetycznym

Oktawia Larwa

09-03-2016
Bardzo dobry kwas. Polecam!

Aneta

09-03-2016
Świetny produkt, polecam osobom, które mają tłustą cerę ze skłonnością do wyprysków. Za jednorazowy zabieg w gabinecie kosmetycznym 30 % roztworem trzeba zapłacić 100 zł. Do domowych zabiegów polecam mniejsze stężenie. Rozjaśnia cerę, nawilża.

ula

27-03-2017
Najlepszy, ukochany. Mój MUST HAVE wraz z olejkiem jojoba. Świetny zarówno w niskich stężeniach jako tonik jak i w wyższych żeby porządnie oczyścić zanieczyszczona twarz. Reguluje wydzielanie sebum przy cerze mieszanej.
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj