Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Olej z czarnego kminku zimnotłoczony Wydrukuj ofertę

Olej z czarnego kminku (czarnuszki) ECOSPA to jeden z najbardziej cenionych olejów w kosmetologii. Najaktywniejszym składnikiem oleju z czarnego kminku jest tymochinon o właściwościach antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych.  Polecany do skóry dojrzałej, trądzikowej i alergicznej. Pomaga w leczeniu łuszczycy, wyprysków i suchej skóry.

 

Dozowanie: 1 - 100%
 
 
Ocena (5 / 5,00)
Poleć znajomemu
Cena: 38.90 zł / 100 ml
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Olej z czarnego kminku zimnotłoczony

Olej z czarnego kminku (czarnuszki) ECOSPA to jeden z najbardziej cenionych olejów w kosmetologii. Jego chemiczna kompozycja jest bardzo złożona. Zawiera 15 aminokwasów, proteiny, węglowodany, do 80% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), witaminy A, B1, B2, C i PP (niacyna), a także wiele minerałów (wapń, potas, żelazo, magnez, selen i cynk).

Zalecane dozowanie: 1 - 100%, może być stosowany na skórę bezpośrednio.

Właściwości kosmetyczne oleju z czarnego kminku:

Olej z czarnego kminku ECOSPA błyskawicznie się wchłania i zmiękcza skórę dzięki bardzo dużej zawartości kwasów omega-6 i omega-9 (odpowiednio 55% i 24,7%). Najaktywniejszym składnikiem oleju z czarnego kminku jest tymochinon o właściwościach antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych i przeciwartretycznych, co potwierdzono w licznych badaniach. Działanie przeciwzapalne wykorzystuje się w terapii łuszczycy i wyprysków, a antyoksydacyjne w kosmetykach przeciwstarzeniowych. Dowiedziono ponadto, że tymochinon jest skuteczny w leczeniu alergii. Olej z czarnego kminku działa również przeciwgrzybiczo. Stosowany w maściach hamuje rozwój dermatofitów porównywalnie do gryzeofulwiny (syntetycznego leku p/grzybiczego). Udowodniono także jego działanie przeciwbólowe, przeciwgorączkowe i przeciwmikrobowe.

Zastosowanie:

  • Może być stosowany jako dodatek do kosmetyków przeciwtrądzikowych i przeciwzapalnych.

  • Zalecany jest jako dodatek do kremów i produktów do pielęgnacji włosów, zwłaszcza zniszczonych. 

  • Ma również szerokie spektrum zastosowania w kremach, mleczkach i lotionach. Stanowi nieodłączny element serum odmładzających.

  • Ze względu na właściwości przeciwzapalne doskonale nadaje się jako dodatek do olejów do masażu.

  • Może być dodawany do mydeł oczyszczających i przeciwzapalnych.

  • Ze względu na działanie bakterio- i grzybostatyczne może być dodawany do kremów do stóp.

  • Doskonale nadaje się jako dodatek do maseczek przeciwzapalnych i oczyszczających.

 

Specyfikacja

Skład INCI Nigella Sativa (Black Cumin) Seed Oil
Jakość 100% czysty, naturalny olej roślinny.
Metoda pozyskiwania Tłoczony na zimno, nierafinowany. 
Gęstość w temp. 20 st.C ~ 0.920 g/ml
Liczba zmydlenia 193 mg KOH/g
Skład kwasów tłuszczowych Typowy skład: Kwas palmitynowy 1.5%, kwas palmitooleinowy 0.3%, kwas oleinowy 25.43%, kwas linolowy 58.57%, kwas linolenowy 0.3%, kwas arachidowy 0.24%, kwas eikozenowy 0.4%
Przechowywanie Przechowywać w suchym miejscu, z dala od źródeł ciepła i światła.

 

Malgorzata Kitlinska

17-02-2013
Jestem tego samego zdania. Olejek mocno niedoceniany, a przecież tak znany przez nasze babcie. Ja osobiście stosuje przy stanach zapalnych skóry - potocznie pryszczach :) zamiast leczyć się chemią która często ma efekty uboczne o których producenci już nie raczą nas poinformować, sięgnijcie po tej olejek. Jest świetny!

Anna Wiercioch

21-06-2013
Olej jest po prostu zachwycający. Wyrównuje koloryt skóry, nawilża, łagodzi podrażnienia, goi wypryski, rozświetla skórę. Ma silne działanie lecznicze i lubię używać go na zmianę z olejem z róży. Do cery problemowej niezastąpiony.

Anonim

06-08-2013
Widzę.że ten olej nie ma opinii. a szkoda, bo należy do najlepszych .Warto go wypróbować , doskonale się wchłania ,świetnie nawilża nawet nie można doczepić się do zapachu . Jeśli ktoś nie próbował -polecam mój ulubiony.

Anna

29-01-2014
Nigella sativa a Black Cumin to dwie różne rośliny. Czarnuszka siewna to nie to samo co czarny kminek. Odpowiedź ECOSPA: W przemyśle kosmetycznym w nazewnictwie surowców w tym olejów roślinnych posługujemy się nomenklaturą INCI. Według nomenklatury INCI olej z czarnego kminku to Nigella Sativa (Black Cumin) Seed Oil. Taką nazwę INCI potwierdza certyfikat od producenta i na tej podstawie posługujemy się nią.
Pokaż więcej
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj