Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Sorbitol Wydrukuj ofertę

Sorbitol, znany również jako D-sorbitol, D-glucitol, sorbol i sorbit, został po raz pierwszy odkryty w dojrzałych owocach jarzębiny Pyrus aucuparia. W kosmetyce wykorzystuje się jego właściwości jako humektanta (substancji o działaniu nawilżającym).

 

Skład INCI: Sorbitol
Dozowanie: 1 – 10%
 
Ocena (4 / 5,00)
Poleć znajomemu
Cena: 6.90 zł / 30 ml
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Sorbitol

Skład INCI/Ingredients: Sorbitol

Sorbitol, znany również jako D-sorbitol, D-glucitol, sorbol i sorbit, został po raz pierwszy odkryty w dojrzałych owocach jarzębiny (Pyrus aucuparia). Związek ten występuje powszechnie w wielu owocach (wiśnie, śliwki, gruszki, jabłka), a także w głogu oraz wodorostach. Otrzymywany jest syntetycznie poprzez redukcję glukozy.

Zalecane dozowanie: 1 – 10%.

Właściwości sorbitolu:

W kosmetyce wykorzystuje się jego właściwości jako humektanta (substancji o działaniu nawilżającym). W działaniu podobny jest do gliceryny, będzie wiązał wodę. Zastosowany w preparacie kosmetycznym daje uczucie jedwabistości, gładkości.

Sorbitol przede wszystkim polecany jest do toników oraz peelingów w stężeniu 2-5%. Wykorzystywany jest też jako składnik w pastach do zębów i płynach do płukania ust.

Zastosowanie:

  • Znajduje zastosowanie w kremach do rąk - pozostawia na skórze jedwabiste uczucie.

  • Może być stosowany w produktach po goleniu.

  • Jest popularnym składnikiem kosmetyków dla dzieci.

  • Znajduje zastosowanie w kosmetykach do włosów – odżywkach, maskach, szamponach.

  • Służy jako składnik kosmetyków do ust – poprawia smak.

  • Jest stosowany w kosmetykach do pielęgnacji jamy ustnej – w płynach do płukania ust, pastach do zębów.

  • Jest humektantem – utrzymuje wodę w kosmetyku.

  • Wspomaga system konserwujący kosmetyku.

 

Specyfikacja

Skład INCI Sorbitol
Postać bezbarwny, bezwonny roztwór o konsystencji syropu (ok. 70% sorbitolu)
Rozpuszczalność  w wodzie, glicerynie
Wartość pH 6 (50% roztwór)
Gęstość 1,3 g/ml (przy 20 st. C)

 

Anita Gryglicka

19-08-2011
Nadaje przyjemny, słodziutki smak błyszczykom i jeśli do tego doda się słodko pachnącego olejku (np. mandarynkowego) i zabarwi błyszczyk na odpowiedni kolor, to uzyskamy fantastyczny efekt:)
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj