Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Rodzaje kwasów kosmetycznych: AHA, BHA, PHA

Ocena (0 / 5,00)
Kwasy kosmetyczne są jedną z najbardziej popularnych kategorii surowców kosmetycznych. Znajdują zastosowanie w kosmetykach naturalnych i konwencjonalnych, w produktach stosowanych przez kosmetologów, ale też w kosmetykach do domowej pielęgnacji skóry, w kosmetykach do twarzy, ciała, stóp i do pielęgnacji włosów. 
 
 
 
Jakie rodzaje kwasów wyróżniamy? 
Wyróżniamy 3 najpopularniejsze grupy kwasów kosmetycznych:
  • kwasy AHA (alfa-hydroksykwasów),
  • kwasy BHA (beta-hydroksykwasy),
  • kwasy PHA (poli-hydroksykwasy).
 
KWASY AHA
Które kwasy należą do grupy AHA?
Wśród surowców dostępnych w ofercie ECOSPA do alfa-hydroksykwasów należą: kwas migdałowy, kwas mlekowy 80%, kwas szikimowy, kwas jabłkowy, kwas cytrynowy, wieloowocowe AHA (mieszanka ekstraktów roślinnych bogatych w kwasy AHA). 
Dla kogo są przeznaczone?
Kwasy AHA są przeznaczone dla każdego typu cery. W pielęgnacji cery dojrzałej najlepiej sprawdzi się kwas szikimowy, niższe stężenia kwasu migdałowego, wieloowocowe AHA. Osoby z cerą naczyniową i wrażliwą mogą być zadowolone z kwasu szikimowego i wieloowocowych AHA. Cera tłusta, trądzikowa o nierównomiernym kolorycie najbardziej polubi kwas mlekowy i kwas salicylowy.
W czym się rozpuszczają?
Kwasy AHA są dobrze rozpuszczalne w wodzie, co oznacza, że są łatwe do stosowania w kosmetykach DIY. 
Jakie mają działanie?
Kwasy AHA poprawiają strukturę skóry, są odpowiedzialne za zwiększenie jej elastyczności, pomagają spłycać najdrobniejsze zmarszczki i blizny. Alfa-hydroksykwasy rozjaśniają przebarwienia (kwas mlekowy), nadają skórze zdrowego blasku. Wykazują działanie złuszczające lub nawilżające, działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie (przede wszystkim kwas migdałowy), redukują ilość zmian trądzikowych na skórze. Kwasy AHA doskonale przygotowują naszą skórę do dalszych zabiegów kosmetycznych, ponieważ zwiększają możliwość przenikania składników aktywnych w głębsze warstwy skóry, zwiększając ich skuteczność.
 
KWASY BHA
Które kwasy należą do grupy BHA?
Do kwasów BHA należy kwas salicylowy.
Dla kogo jest przeznaczony?
Kwas salicylowy jest najczęściej polecany do pielęgnacji cery tłustej, mieszanej i trądzikowej.
W czym się rozpuszcza?
Kwas salicylowy najlepiej rozpuszcza się w alkoholu etylowym (na zimno) i w olejach roślinnych (na ciepło).
Jakie mają działanie?
Kwas salicylowy stosowany w warunkach domowych działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i delikatnie keratolitycznie. Kwas salicylowy jest dociera głęboko w ujścia gruczołów łojowych (tzw. pory), dzięki czemu świetnie sprawdza się w kosmetykach skierowanych na walkę z zaskórnikami. Działanie tego kwasu jest zdecydowanie łagodniejsze niż w przypadku kwasów AHA, dlatego jest często stosowany przez osoby, które dopiero rozpoczynają tego typu kurację czy przez osoby, posiadające cerę suchą, a jednocześnie zanieczyszczoną.
 
KWASY PHA
Które kwasy należą do grupy PHA?
Do kwasów PHA należy kwas laktobionowy i glukonolakton.
Dla kogo są przeznaczone?
Kwasy PHA są przeznaczone do pielęgnacji cery suchej, wrażliwej, naczyniowej, ale też trądzikowej i dojrzałej.
W czym się rozpuszczają?
Kwasy PHA bardzo dobrze rozpuszczają się w wodzie.
Jakie mają działanie?
Kwasy PHA są uważane za najbardziej łagodne wśród wszystkich wyżej opisanych. Poli-hydroksykwasy wykazują bardzo dobre właściwości nawilżające i antyoksydacyjne. Kolejną ich zaletą jest pozytywny wpływ na przebarwienia potrądzikowe i posłoneczne. Kwasy PHA mogą być stosowane nawet latem (na noc). Kwas laktobionowy jest często stosowany w kosmetykach dla cery naczyniowej, ponieważ wykazuje pozytywny wpływ na kondycję naczyń krwionośnych. Kwasy PHA to popularne składniki kosmetyków o działaniu przeciwstarzeniowym, ujędrniającym i liftingującym. Kwasy z tej grupy najrzadziej powodują podrażnienie czy łuszczenie skóry.
 
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj