Olejek różany (Rosa damascena, Bułgaria) 5%

Olejek eteryczny Rosa Damascena otrzymywany jest z róży - królowej kwiatów, i jest jednym z najpiękniejszych zapachów kwiatowych. Od starożytnych czasów olejek różany był i nadal jest symbolem miłości i piękna, urzekając swym zapachem.
Czytaj więcej
Dostępny w magazynie - wysyłka 1 - 2 dni
5 ml 29,90 zł
10 ml 49,50 zł
30 ml 119,80 zł
  • Koszt wysyłki krajowej to 9,90 zł Poczta Polska, 11,90 zł Paczkomaty InPost, 13,90 zł Kurier DPD.
  • Wysyłka za pobraniem dodatkowo płatna 5 zł.
  • Zamówienia powyżej 199 zł wysyłamy gratis za pośrednictwem Poczty Polskiej lub Paczkomatów InPost.
Darmowa dostawa od 199 zł
  • W koszyku wybierz 1 próbkę do zakupów powyżej 99 zł lub 3 próbki do zakupów powyżej 149 zł.
  • Dostępne próbki produktów zmieniają się okresowo.
Próbki do zakupów
Olejek eteryczny Rosa Damascena otrzymywany jest z róży - królowej kwiatów, i jest jednym z najpiękniejszych zapachów kwiatowych. Od starożytnych czasów olejek różany był i nadal jest symbolem miłości i piękna, urzekając swym zapachem.
Czytaj więcej
100% naturalny 100% naturalny Jakość
5 - 40% 5 - 40% Zalecane stężenie
W tłuszczach W tłuszczach Rozpuszczalność
Składnik potencjanie drażniący
Nie stosować w ciąży Składnik potencjanie drażniący
Nie stosować w ciąży

Olejek różany 100% naturalny

Olejek eteryczny Rosa Damascena ECOSPA  znajdujący się w naszej ofercie otrzymywany jest przez destylację ręcznie zbieranych kwiatów róży damasceńskiej (Rosa damascena) uprawianej w słynnej Dolinie Róż w Kazanłyku w Bułgarii. Uważa się, że Dolina Róż posiada unikalne, wyjątkowe warunki (strukturę gleby, wilgotność powietrza, zachmurzenie i opady deszczu) do uzyskania najwyższej jakości olejku różanego. Róże zbierane są w ściśle określonej porze, od wschodu słońca do ok. 10.00 -11.00 godziny ponieważ wtedy kwiaty mają największe stężenie olejków. O wysokiej cenie olejku różanego decyduje fakt, że do wyprodukowania 1 kg olejku potrzebne jest 5 ton kwiatów. Oznacza to, że około 50 – 65 kwiatów daje 1 kroplę olejku różanego. Aby oferować ten cenny olejek w bardziej przystępnej cenie, proponujemy go w 5% stężeniu w naturalnym oleju jojoba. Olejek różany jest bogaty w alfa-pinen, aldehyd benzoesowy, beta-pinen, kamfen, karwon, aldehyd cynamonowy, cytronelol, eugenol, co nadaje mu właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne, antyproliferacyjne, regenerujące.

Dozowanie

Zalecane 5 - 40% (olejku w formie roztworu 5%)
Krople/ml - 1 ml olejku różanego to ok. 27 kropli

Jak stosować olejek różany?

Dodaj olejek eteryczny do gotowego olejku do twarzy, oleju do ciała, kremu, balsamu, czy odżywki do włosów. Możesz użyć w mieszance z innymi olejkami eterycznymi. Wymieszaj 5 ml butelkę cennego olejku (w stężeniu 5%) z 20 ml ulubionego oleju roślinnego, aby uzyskać 25 ml olejku w stężeniu 1%. Taki roztwór możesz aplikować bezpośrednio na skórę.

Olejek różany - właściwości kosmetyczne

  • Olejek różany wzmacnia, regeneruje, poprawia nawilżenie skóry, rozjaśnia przebarwienia oraz poprawia cerę z pękającymi naczynkami. Ma działanie ściągające i antyseptyczne.
  • Nadaje się do każdego rodzaju skóry, ale szczególnie sprawdza się w przypadku pielęgnacji cery dojrzałej, naczyniowej i wrażliwej.
  • Olejek różany pobudza produkcję kolagenu, dzięki czemu działa przeciwzmarszczkowo oraz przyspiesza regenerację naskórka, znajduje zastosowanie w kosmetykach na rozstępy. 
  • Olejek działa antydepresyjnie, łagodząco i bakteriobójczo. Koi i wzmacnia nerwy. Jest lekkim afrodyzjakiem.
  • Olejek różany jest używany do produkcji najlepszych, ekskluzywnych produktów kosmetycznych i perfumeryjnych (m.in. perfumy takie jak Flower by Kenzo, Coco by Chanel, Ultraviolet by Paco Rabbanne, Addict by Christian Dior).

Zastosowanie

Włosy
Włosy
  • Olejek różany stymuluje cebulki włosów do wzrostu. Aplikowany na włosy poprawia ich kondycję, zmiękcza włosy, nadaje im blasku oraz ułatwia rozczesywanie.
  • Dodaj olejek różany do maski lub odżywki do włosów.
  • Wypróbuj olejek różany w połączeniu z olejem arganowym w mieszance do olejowania włosów.
Twarz
Twarz
  • Olejek różany łagodzi podraznienia oraz zaczerwienienie skóry. Pomaga wygładzić zmarszczki oraz ujędrnić skórę. Polecany jest do pielęgnacji cery dojrzałej, tracącej jędrność.
  • Dodaj olejek różany do bazy kremowej lub swojego kremu.
  • Połącz olejek różany z olejem jojoba w oliwce do pielęgnacji skóry
  • Dodaj olejek różany do bazy detergentowej i wypróbuj jako płyn do mycia twarzy.
Ciało
Ciało
  • Olejek różany ze względu na zapach może służyć jako składnik własnoręcznie robionych perfum. Może być dodawany do domowej roboty olejków myjących, kremów, olejowych serum, maseczek, olejków do masażu twarzy. Znajduje zastosowanie w balsamach, masełkach i musach.
  • Dodaj olejek różany do bazy balsamowej.
  • Połącz olejek różany z olejem winogronowym w aromatycznej oliwce do masażu ciała.

Uwagi i przeciwwskazania

  • Niewskazany dla kobiet w ciąży.
  • W składzie INCI olejku eterycznego zostały wyszczególnione naturalne składniki olejku które są potencjalnymi alergenami.
  • Przechowywać szczelnie zamkniętej butelce z ciemnego szkła w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła, w miejscu niedostępnym dla dzieci.
  • Unikać kontaktu z oczami. Nie stosować doustnie i w postaci nierozcieńczonej bezpośrednio na skórę.

Specyfikacja

Skład INCI Ingredients/INCI: Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Rosa Damascena Flower Oil, Citronellol*, Geraniol*, Eugenol* * naturalny składnik olejku eterycznego uwzględniony w wykazie INCI zgodnie z 7 poprawką do Dyrektywny Kosmetycznej UE.
Kraj pochodzenia Bułgaria
Otrzymywanie Destylacja z parą wodną
Zalecane stężenie 10 - 40% olejku w formie roztworu 5% (równoznaczne z 0,5-2% czystego olejku eterycznego)
Zapach różany bukiet, pełny, szlachetny, intensywny i słodki z miodowym niuansem
Nuta średnia (harmonizująca, uspakajająca, kwiatowy korzenny zapach)
Harmonia zapachów dopasowuje się do każdego zapachu

Oceny i komentarze

3 opinie
Oceń produkt 4.67 3 opinie
5.0
2 oceny
4.0
1 ocena
3.0
2.0
1.0
5.0 Anna, 29 sty 2014

Unikatowy. Polecam

5.0 Nina, 17 gru 2013

Przepiękny, trwały zapach. Używam zamiast perfum oraz dodaję do wybranego serum, sprawdza się genialnie. Polecam.

4.0 Magdalena C., 31 maj 2013

Jak dla mnie bardzo dobry. Delikatny zapach, dobre działanie łagodzące, odżywcze i nawilżające. Jestem zwolenniczką mniej rozcieńczonego olejku - np. 10%.

Oceń produkt
Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie? Chętnie pomożemy. Skontaktuj się z naszymi doradcami!
Nikt jeszcze nie dodał pytania dla Olejek różany (Rosa damascena, Bułgaria) 5%.
Zadaj pytanie

Propozycje dla Ciebie

Hydrolat różany ekologiczny (z konserwantem)
16,50 zł 100 ml
Opcje: 100, 500, 1000 (ml)
Do koszyka
Baza kremowa EKOLOGICZNA
15,50 zł 100 g
Opcje: 100, 225, 500, 1000 (g)
Do koszyka
Olejek drzewa różanego
16,50 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Hydrolat różany (rosa damascena) ekologiczny
Produkt niedostępny
Powiadom

Zamienniki produktu

Olejek rumianku rzymskiego 5% EKOLOGICZNY
9,90 zł 5 ml
Opcje: 5, 10, 30 (ml)
Do koszyka
Olejek rumianku lekarskiego 5% EKOLOGICZNY
11,90 zł 5 ml
Opcje: 5, 10 (ml)
Do koszyka
Olejek różany (Absolut) 5%
15,00 zł 5 ml
Opcje: 5, 10, 30 (ml)
Do koszyka

Inni klienci kupili również

Ekstrakt CO2 z nasion dzikiej róży EKOLOGICZNY
8,80 zł 5 ml
Opcje: 5, 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Potrójny kwas hialuronowy 1,5% roztwór
9,70 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Witamina E - Miks naturalnych tokoferoli T70
Produkt niedostępny
Powiadom
Eco Konserwant - płynny
7,50 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100, 500 (ml)
Do koszyka