Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Eco Konserwant - płynny Wydrukuj ofertę

Eco Konserwant oparty jest na surowcach posiadających akceptację ECOCERT i COSMOS - europejskich organizacji certyfikujących produkty ekologiczne. Składa się z 4 substancji: Benzyl Alcohol, Salicylic Acid, Glycerine, Sorbic Acid. Nie zawiera parabenów, formaldehydów, izotiazolinonów. Działa skutecznie przeciw bakteriom gram+, gram-, grzybom i pleśniom. Konserwant jest w postaci bezbarwnego płynu, prawie bezwonny.

 

Skład INCI: Benzyl Alcohol, Salicylic Acid, Glycerine, Sorbic Acid
Dozowanie: 1% w recepturze, będzie to ok. 2 krople na 10 ml produktu
 
 
Ocena (5 / 5,00)
Poleć znajomemu
Cena: 7.50 zł / 10 ml
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Powiązane receptury Pokaż więcej

Produkty podobne

Eco Konserwant – płynny

Skład INCI/Ingredients: Benzyl Alcohol, Salicylic Acid, Glycerine, Sorbic Acid

Eco Konserwant ECOSPA oparty jest na surowcach posiadających akceptację ECOCERT i COSMOS - europejskich organizacji certyfikujących produkty ekologiczne. Składa się z 4 substancji: Benzyl Alcohol, Salicylic Acid, Glycerine, Sorbic Acid. Nie zawiera parabenów, formaldehydów, izotiazolinonów. Działa skutecznie przeciw bakteriom gram+, gram-, grzybom i pleśniom. Konserwant jest w postaci bezbarwnego płynu, prawie bezwonny. Konserwant posiada bardzo słaby zapach, dzięki czemu może być wykorzystywany w recepturach "fragrance-free". Jest skuteczny w wielu kategoriach produktów: kremach, lotionach, szamponach, żelach, również produktach przeciwsłonecznych. Działa w szerokim zakresie pH 3-8.

Zalecane dozowanie: 1% w recepturze, będzie to ok. 2 krople na 10 ml produktu.

Wskazania:

  • Ze względu na zawartość kwasu salicylowego (Salicylic Acid) konserwant nie może być używany w produktach dla dzieci poniżej 3-go roku życia, poza wyjątkiem produktów zmywalnych np. szamponów, żeli do mycia.

  • Eco konserwant zawiera znaczną ilość alkoholu benzylowego (Benzyl Alcohol). Zgodnie z Dyrektywą Unijną jego stężenie w produkcie nie może być wyższe niż 1.15%.

  • Jeśli przygotowujesz kosmetyki profesjonalnie w celach komercyjnych musisz przeprowadzić testy obciążeniowe w celu potwierdzenia, że receptura jest należycie zabezpieczona.

  • Konserwant może być dodawany do receptury przy temperaturze maks. 45 st. C. Zatem w przypadku przygotowywania emulsji dodawaj go już na etapie schładzania, dobrze i intensywnie mieszając.

Zastosowanie:

  • Zabezpieczenia konserwantami nie wymagają kosmetyki bezwodne tj. produkty składające się z tłuszczów np. oleje do masażu, olejowe serum czy masełka, pomadki do ust. Przy zachowaniu odpowiednich warunków przygotowania i przechowywania, zwykle dodatek witaminy E lub antybakteryjnych olejków eterycznych np. drzewa herbacianego gwarantuje bezpieczeństwo.

  • Produktami podlegającymi konserwacji są emulsje (jedna faza jest wodna) oraz produkty zawierające wodę np. toniki, serum, żele jak również roztwory wodne np. szampony, żele do mycia.

 

Uwagi: Nie stosować w połączeniu z glukonolaktonem – wytrąca się osad.

Urszula

07-11-2016
jaki czas mogę używać kosmetyku jeśli dodam ten konserwant? czy to są zawsze 3 miesiące? sera z witaminą c (tyko woda destylowana i wit c + parę kropli alkoholu) robię regularnie co 10 dni, max. 2 tygodnie. Ciekawa jestem czy jeśli dodam do niego konserwant coś się zmieni :) cudowna witamina c tak strasznie niestabilna :D ___Odpowiedź ECOSPA___ Do oceny działania konserwantu w danej recepturze stosuje się testy obciążeniowe danego kosmetyku. W warunkach domowych nie mamy możliwości zrobienia takich testów. Natomiast jeśli podczas robienia kosmetyku stosujemy się do zasad higieny, używamy zalecanych stężeń, kosmetyk przechowujemy w odpowiednich warunkach, to dzięki konserwantowi przez kilka miesięcy kosmetyk nie powinien się zepsuć. W naszym przekonaniu Pani postępuje najlepiej, bo używa świeży kosmetyk i nie dodaje konserwantu :) A to jedna z głównych zalet kosmetyków, które zrobimy sami :)

Kamila

31-01-2018
Czy można w recepturze zastosować konserwant płynny zamiast tego w proszku? Jeśli tak, to w jakiej proporcji?__Odpowiedź_ECOSPA__W jakiej recepturze chciałaby Pani zastosować konserwant płynny?

Anna

19-02-2018
Czy jeśli konserwant w proszku mnie uczulił, to ten w płynie również to zrobi?__Konserwant płynny zawiera zupełnie inne składniki, dlatego trudno nam stwierdzić czy uczuli Panią czy nie. Przed zastosowaniem jakiegokolwiek nowego produktu polecamy zrobić próbę uczuleniową na małym fragmencie skóry (np. za uchem).
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj