Masz pytania? Wypełnij lub napisz
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Szukaj produktu

Masło shea (karite) nierafinowane FAIR TRADE i EKO. Wydrukuj ofertę

Masło shea w naszej ofercie jest nierafinowane, tłoczone na zimno unikalną ręczną metodą. W czystej postaci stosowane jest do pielęgnacji skóry na całym ciele oraz do masażu ciała. Jako składnik używane jest w produkcji kremów, lotionów, kosmetyków do makijażu, kremów do opalania, kremów po goleniu i mydeł.

Skład INCI:  Butyrospermum Parkii (Shea Butter) Fruit
Dozowanie:  10 - 100%, 10 - 15% w produkcji mydła
 
Ocena (5 / 5,00)
Poleć znajomemu
Cena: 15.90 zł / 100 g
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Doskonałe źródło witamin A, E i F. Wzmacnia cement komórkowy. Delikatny naturalny filtr słoneczny. Nie uczula. Ma łagodny orzechowy zapach.

Masło shea, zwane również Karite, jest pozyskiwane z owoców drzewa shea, które rośnie na terenie Zachodniej Afryki na otwartych przestrzeniach sawanny. Na uwagę zasługuje biologia drzew Shea. Osiągają one dojrzałość dopiero po około 30 – 40  latach. Dlatego też niewiele jest plantacji tej rośliny. Większość surowca pochodzi z tzw. dzikich upraw.

Masło shea w naszej ofercie jest nierafinowane. Pozyskuje się je wyłącznie ręcznymi metodami. Nie zawiera ono żadnych konserwantów, barwników, ani dodatków zapachowych, posiada naturalny łagodny aromat.

Właściwości:

Shea jest bogate w witaminy A i E które sprawiają że skóra po jego zastosowaniu jest gładka, dobrze nawilżona i pokryta zabezpieczającym lipidowym filmem. Ponadto zawiera ono witaminę F która pomaga rozluźnić i rozgrzać napięte mięśnie. Substancje zawarte w maśle chronią i wzmacniają cement komórkowy warstwy rogowej skóry co poprawia jej elastyczność.
Karite jest naturalnym filtrem słonecznym (jednak o niewysokim współczynniku powstrzymania promieniowania ultrafioletowego – UV).
Nie powoduje alergii.

Zastosowanie: 

Pielęgnacja skóry - Masło Shea w czystej postaci stosowane jest do pielęgnacji skóry na całym ciele oraz do masażu. Jako składnik, używane jest w produkcji kremów, lotionów, kosmetyków do makijażu, kremów do opalania, kremów po goleniu i mydeł.

W czystej postaci rozpuszcza się w dłoni. Nakładane na skórę tworzy delikatną, ochronną, pielęgnacyjną warstwę. Może być używane na bardzo delikatnych częściach ciała (jak np. skóra pod oczami).

Produkcja mydła - Karite zawiera substancje niezmydlające dzięki czemu chętnie jest używane do produkcji kostek myjących. Aby produkt posiadał właściwości nawilżające należy stosować masło w stężeniach od 10 - 15 % fazy tłuszczowej. Zastosowanie masła shea daje przyjemne uczucie aksamitnej gładkości, jakie dają mydła luksusowe.

Uwaga:  W zależności od pory roku w jakiej zostały zebrane orzechy masło może różnić się kolorem oraz zapachem.

 

Specyfikacja

Skład INCI Butyrospermum Parkii (Shea Butter) Fruit
Metoda ekstrakcji tradycyjna (ręczna), nierafinowane
Postać stała do 32 st. C, kolor kości słoniowej
Zalecane stężenie 10 - 100%, 10 - 15% w produkcji mydła
Temp. topnienia 32 - 45 st. C
Przechowywanie w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu, z dala od słońca

 

agnieszka madej

30-08-2007
Mylić się jest rzeczą ludzką i mam nadzieję,że zostanie mi to wybaczone.To masełko ma rzeczywiście coś w sobie i byłabym bardzo niesprawiedliwa nie prostując swojego (wysłanego pod wpływem impulsu) wpisu.Na szczęście fachowe sprostowanie już jest. W kazdym razie polecam www.ecospa.pl ze względu na obsługę bez zarzutów i rzetelne informacje.

Ewa Lange

01-11-2007
Masełko jest rewelacyjne, skóra świetnie natłuszczona i nawilżona. Poza tym , to co najważniejsze , że produkt jest nierafinowany i przez to najwartościowszy i najskuteczniejszy, wiem to, bo swego czasu zakupiłam karite rafinowane na które szkoda pieniędzy. Na pewno trzeba trochę czasu, żeby przyzwyczaić się do zapachu, ale później ten problem znika.

Agnieszka Goj

03-02-2008
Rewelacyjny do pielęgnacji ust. Ja go używam zamiast pomadki ochronnej. Ma dosyć specyficzny zapach,ale przy smarowaniu w usta mi on nie przeszkadza.

Katarzyna Milczarek

09-02-2008
Kolejny świetny surowiec:) Nawilża i to porządnie; wprawdzie zapach nie bardzo mi odpowiada, ale wybaczam:D Szczególnie że stosuję w komplecie z olejem kokosowym, więc nie czuć go za bardzo. Co ciekawe, rozgrzewa skórę, nie zauważyłam tego przy żadnym innym surowcu/produkcie.
Pokaż więcej
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj