Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Olejek cytrynowy

Olejek cytrynowy ECOSPA otrzymywany jest przez wyciskanie na zimno skórki ze świeżych owoców cytryny Citrus limonum. Jest silnym przeciwutleniaczem, wychwytującym wolne rodniki. Polecany do cery dojrzałej, tłustej i trądzikowej.

Ocena (5 / 5,00)
Poleć znajomemu
Cena: 6.70 zł / 10 ml
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Olejek cytrynowy

Skład INCI/Ingredients: Citrus Medica Limonum Peel Oil, Limonene*, Citral*, Linalool*, Citronellol*, Geraniol*

*naturalny składnik olejku eterycznego uwzględniony w wykazie INCI zgodnie z 7 poprawką do Dyrektywny Kosmetycznej UE.

Kraj pochodzenia: Włochy

Olejek eteryczny cytrynowy ECOSPA otrzymywany jest przez wyciskanie na zimno skórki ze świeżych owoców cytryny Citrus limonum. Charakteryzuje go świeży, energetyzujący zapach, co często wykorzystuje się w odświeżaczach powietrza. Główne związki chemiczne zawarte w olejku to: limonen, cytral, alfa i beta-pinen, 

Zalecane dozowanie: 1 – 6 kropli olejku na 10 ml oleju bazowego.

Właściwości olejku cytrynowego:

Według prawideł aromaterapii olejek ten działa przeciwdepresyjnie, poprawia koncentrację i pamięć. Wykazuje również silne działanie przeciwbakteryjne, rozjaśniające, ujędrniające oraz antyoksydacyjne. Olejek hamuje również elastazę – enzym odpowiedzialny za rozkładanie włókien sprężystych skóry i powstawanie zmarszczek. Jako składnik aromatyzujący służy do poprawiania zapachu kosmetyków (zwłaszcza tych z dodatkiem olejków z drzewa herbacianego i eukaliptusowego).

Zastosowanie:

  • Olejek cytrynowy jest najpopularniejszym olejkiem stosowanym w naturalnych odświeżaczach powietrza – wystarczy rozproszyć w wodzie destylowanej kilka kropli olejku i przelać całość do butelki z atomizerem.

  • Jest stosowany jako środek wybielający - rozjaśnia matową i przebarwioną skórę.

  • Służy jako dodatek do kosmetyków do cery trądzikowej i tłustej – kremów, serum, żeli, toników, mgiełek, maseczek.

  • Jest popularnym składnikiem kosmetyków do mycia – szamponów, żeli pod prysznic, olejków myjących, płynów do mycia, mydeł, pianek itd.

  • Stosowany jest w kremach przeciwzmarszczkowych – składnik olejku, limonen, jest silnym przeciwutleniaczem, wychwytującym wolne rodniki.

 

Uwagi: Nie stosować bezpośrednio na skórę w postaci nie rozcieńczonej. Chronić przed dziećmi. Nie stosować na skórę, która będzie wystawiona na działanie słońca – fototoksyczny, unikać bezpośredniego słońca przez 12 godzin po zastosowaniu na skórę.

Specyfikacja

Skład INCI
Ingredients/INCI: Citrus Medica Limonum Peel Oil, Limonene*, Citral*, Linalool*, Citronellol*, Geraniol*.

* naturalny składnik olejku eterycznego uwzględniony w wykazie INCI zgodnie z 7 poprawką do Dyrektywny Kosmetycznej UE.

Kraj pochodzenia Włochy
Otrzymywanie destylacja parą wodną
Zalecane stężenie -
Zapach -
Nuta -
Harmonia zapachów -
 

 

Moni

17-01-2016
Rewelacyjny, uwielbiam jego zapach. Działa super na skórę!!!!!

Klaudia

18-02-2019
Zapach jest cudowny. Czy mozna go stosowac również wewnetrznie?
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj