
Regenerujący krem do twarzy z masłem shea i chia
(59%) 41.3 g | Woda destylowana |
(4%) 2.8 g | Gliceryna kosmetyczna roślinna 99.5% Ph. Eur. |
(9%) 6.3 g | Monostearynian glicerolu SE |
(15%) 10.5 g | Olej z nasion chia ekologiczny |
(12%) 8.4 g | Masło shea (karite) złote zimnotłoczone |
(1%) 0.7 g | Eco Konserwant - płynny |
Zaczynamy
Krok 1 |
W większej zlewce odważ wodę destylowaną i glicerynę. W drugiej zlewce umieść masło shea, olej z nasion chia (możesz użyc też Olej z nasion chia zimnotłoczony) oraz monostearynian glicerolu. |
Krok 2 |
Obie zlewki umieść w kąpieli wodnej i podgrzewaj do temperatury 70–75°C. |
Krok 3 |
Część olejową przelej do części wodnej, następnie wyjmij zlewkę z kąpieli wodnej. Mieszaj całość blenderem, mikserem lub energicznie ubijaj trzepaczką przez około 1 minutę, aż do uzyskania jednolitej emulsji. |
Krok 4 |
Następnie umieść zlewkę w zimnej kąpieli wodnej. Mieszaj powoli, ale dokładnie, aż emulsja zgęstnieje i ostygnie do temperatury około 40°C. Temperaturę możesz kontrolować, co jakiś czas sprawdzając ją termometrem. |
Krok 5 |
Gdy emulsja ostygnie do około 25°C, dodaj konserwant. Następnie sprawdź pH i w razie potrzeby wyreguluj odczyn kremu. Zalecane pH: 5,0–5,5. |
Uwagi i przechowywanie
- Krem przygotowany od podstaw najlepiej przechowuj w chłodnym, zaciemnionym miejscu. Napisz datę ważności na opakowaniu i zużyj przed końcem terminu przydatności.
Składniki
6Kalkulator proporcji składników
${item.name} | ${item.share}% |
${getCapacity(item.share, item.density)}
ml
|
${getWeight(item.share, item.density)}
g
${calcTip(item.tip, getWeight(item.share, item.density), item.id)} kropli
|