Regenerujący krem do twarzy z masłem shea i chia
| (59%) 41.3 g | Woda destylowana | 
| (4%) 2.8 g | Gliceryna kosmetyczna roślinna 99.5% Ph. Eur. | 
| (9%) 6.3 g | Monostearynian glicerolu SE | 
| (15%) 10.5 g | Olej z nasion chia ekologiczny | 
| (12%) 8.4 g | Masło shea (karite) złote zimnotłoczone | 
| (1%) 0.7 g | Eco Konserwant - płynny | 
Zaczynamy
| Krok 1 | 
												 W większej zlewce odważ wodę destylowaną i glicerynę. W drugiej zlewce umieść masło shea, olej z nasion chia (możesz użyc też Olej z nasion chia zimnotłoczony) oraz monostearynian glicerolu.  | 
										
| Krok 2 | 
												 Obie zlewki umieść w kąpieli wodnej i podgrzewaj do temperatury 70–75°C.  | 
										
| Krok 3 | 
												 Część olejową przelej do części wodnej, następnie wyjmij zlewkę z kąpieli wodnej. Mieszaj całość blenderem, mikserem lub energicznie ubijaj trzepaczką przez około 1 minutę, aż do uzyskania jednolitej emulsji.  | 
										
| Krok 4 | 
												 Następnie umieść zlewkę w zimnej kąpieli wodnej. Mieszaj powoli, ale dokładnie, aż emulsja zgęstnieje i ostygnie do temperatury około 40°C. Temperaturę możesz kontrolować, co jakiś czas sprawdzając ją termometrem.  | 
										
| Krok 5 | 
												 Gdy emulsja ostygnie do około 25°C, dodaj konserwant. Następnie sprawdź pH i w razie potrzeby wyreguluj odczyn kremu. Zalecane pH: 5,0–5,5.  | 
										
Uwagi i przechowywanie
- Krem przygotowany od podstaw najlepiej przechowuj w chłodnym, zaciemnionym miejscu. Napisz datę ważności na opakowaniu i zużyj przed końcem terminu przydatności.
 
Składniki
6Kalkulator proporcji składników
| ${item.name} | ${item.share}% | 
									 
										
											${getCapacity(item.share, item.density)}
										
										ml
									 
								 | 
								
									 
										
											${getWeight(item.share, item.density)}
										
										g
									 
									
										${calcTip(item.tip, getWeight(item.share, item.density), item.id)} kropli
									
								 |