Rozświetlający krem z witaminą C i dipalmitynianem kwasu kojowego
(67%) 20.1 g | Woda destylowana |
(16%) 4.8 g | Olej jojoba (złoty) zimnotłoczony |
(8%) 2.4 g | Emulsun - emulgator o/w |
(5%) 1.5 g | Dipalmitynian kwasu kojowego |
(3%) 0.9 g | Witamina C - Tetraizopalmitynian askorbylu w formie oleju |
(0.8%) 0.24 g | Konserwant DHA BA - akceptowany przez ECOCERT |
(0.1%) 0.03 g | Olejek palmarosa |
Zaczynamy
Krok 1 |
W zlewce 100 ml odważ emulsun, olej jojoba i dipalmitynian kwasu kojowego. W zlewce 50 ml odważ wodę destylowaną. |
Krok 2 |
Przygotuj kąpiel wodną na palniku. Woda w kąpieli musi być gorąca, prawie wrząca. Do kąpieli wodnej wstaw zlewki 50ml i 100 ml i podgrzewaj obie do podobnej temperatury ok. 80 st. C. Temperaturę kontroluj termometrem. |
Krok 3 |
Część z wodą zacznij powoli wlewać do fazy olejowej, jednocześnie mieszając. Następnie wyjmij zlewkę z połączonymi składnikami z kąpieli. Mieszaj przez kilka, kilkanaście minut, aż emulsja zagęści się i ostygnie poniżej 35 st. C. |
Krok 4 |
Kiedy emulsja ostygnie do 35 st. C dodaj witaminę C, konserwant i olejek eteryczny. Całość dokładnie wymieszaj. |
Krok 5 |
Krem przelej do słoika, opisz etykietę i naklej na butelkę. Odstaw na kilka godzin do całkowitego ostygnięcia. |
Uwagi i przechowywanie
- Lista alergenów: Citral, d-Limonene, Linalool, Geraniol, Farnesol.
- Krem przechowuj w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła. Napisz datę ważności na opakowaniu i zużyj przed końcem terminu przydatności.
- Czystość mikrobiologiczna: grzyby i pleśnie < 100 CFU/ml; bakterie < 100 CFU/ml.
- Zalecany zakres pH 5.5 - 6.2; w próbie - 5.9
Składniki
7Kalkulator proporcji składników
${item.name} | ${item.share}% |
${getCapacity(item.share, item.density)}
ml
|
${getWeight(item.share, item.density)}
g
${calcTip(item.tip, getWeight(item.share, item.density), item.id)} kropli
|