Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Kwas salicylowy Wydrukuj ofertę

Kwas salicylowy jest zaliczany do grupy kwasów BHA. Wykazuje działanie przeciwzaskórnikowe, przeciwgrzybicze, bakteriostatyczne i przeciwzapalne.

Skład INCI: Salicylic Acid

Dozowanie: do 2%

Ocena (5 / 5,00)
Poleć znajomemu
Cena: 3.70 zł / 10 g
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Kwas salicylowy

Skład INCI/Ingredients: Salicylic Acid

Kwas salicylowy jest zaliczany do grupy kwasów BHA. Wykazuje działanie przeciwzaskórnikowe, przeciwgrzybicze, bakteriostatyczne i przeciwzapalne. Działa znacznie łagodniej niż kwasy AHA (kwas salicylowy może być stosowany przez osoby, które nie tolerują kwasów AHA). W trakcie stosowania kwasów BHA rzadziej pojawiają się problemy z pieczeniem, szczypaniem, czy nadmiernym złuszczaniem. Polecany do stosowania szczególnie do skóry tłustej, z rozszerzonymi ujściami gruczołów łojowych, normalnej, a także suchej z zanieczyszczoną strefą „T”.

Rozpuszcza się w tłuszczach i alkoholu etylowym.

 

Zalecane dozowanie: do 2%

 

Właściwości kwasu salicylowego:

 

Kwas salicylowy posiada wysoka skuteczność w walce z zaskórnikami, a także właściwości złuszczające, co przyczynia się do odblokowania ujść gruczołów łojowych i usunięcia zbędnej warstwy rogowej komórek naskórka. Posiada najlepsze działanie antybakteryjne wśród innych kwasów, zapobiega tworzeniu się nowych wykwitów skórnych. Posiada istotne znaczenie w pielęgnacji skóry trądzikowej, ponieważ dociera w głąb skóry, a także przyspiesza proces gojenia się już istniejących wyprysków.

 

Zastosowanie:

  • Znajduje zastosowanie w kosmetykach przeciwtrądzikowych – żelach, kremach, tonikach, serum, maseczkach.

  • Służy jako dodatek do szamponów przeciwłupieżowych.

  • Jest popularnym składnikiem kosmetyków zapobiegających wrastaniu włosków po depilacji.

Uwagi: W wyniku stosowania kosmetyków z kwasami zmniejsza się grubość warstwy stratum corneum chroniącej skórę przed promieniami UV. Dlatego też w trakcie stosowania kosmetyków z kwasami chroń twarz przed promieniami UV np. stosując kosmetyki z filtrami. Przeciwwskazaniami do stosowania kwasów są: liczne znamiona, AZS, egzemy, łuszczyca, opryszczka, skłonność do powstawania bliznowców, okres rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych w obrębie twarzy, skóra podrażniona, alergie skórne, doustna terapia pochodnymi witaminy A, oparzenia słoneczne, ciąża.

Monika

30-07-2015
Świetny!!!!!!

Renia

29-09-2016
Strasznie ciężko się go rozpuszcza, a tak poza tym to ok.
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj