Budowa włosów i ich rodzaje
Włosy to zrogowaciałe twory naszego naskórka, które występują niemal na calej powierzchni ciała poza wnetrzami dłoni, podeszwami stóp i zgięciach stawów. Dowiedz się więcej o budowie włosów człowieka.

Jak zbudowany jest włos?
Włosy wyrastają z tzw. mieszka włosowego będącego przydatkiem skóry. Na dnie mieszka znajduje się cebulka włosa nazywana również macierzą, która jest jedynym żywym fragmentem włosa. W cebulce włosa znajdują się melanocyty (komórki pigmentowe), odpowiedzialne za barwę włosów, oraz komórki nabłonka, odpowiedzialne za jego wzrost. W mieszku włosowym znajdują się również gruczoły łojowego, których aktywność decyduje o szybkości przetłuszczania się włosów. Łodyga włosa, wyrastająca ponad powierzchnię skóry, jest strukturą całkowicie martwą.
Zarówno żywa jak i martwa część włosa zbudowana jest, od 65% do 95%, z białka nazywanego keratyną. Podstawowymi aminokwasami wchodzącymi w skład keratyny są cysteina, kwas glutaminowy, seryna, kwas asparaginowy, glicyna, walina, leucyna, prolina, treonina oraz arginina. Udział poszczególnych aminokwasów we włosie jest różny i zależy od fragmentu włosa oraz cech indywidualnych.
Łodyga włosa zbudowana jest z dwóch zasadniczych części: osłonki oraz warstwy korowej. Osłonka stanowi najbardziej zewnętrzną część włosa, uformowaną na kształt ochronnej rurki, stworzonej z płaskich nachodzących na siebie komórek, nazywanych łuskami. W zdrowym włosie łuski ściśle przylegają do siebie dzięki tłuszczowemu spoiwu (głownie ceramidy i kwasy tłuszczowe) zapewniając włosom dodatkową ochronę przed utratą wilgoci oraz czynnikami środowiskowymi. Stan osłonki decyduje o jego połysku oraz skłonności do elektryzowania się.
Wewnętrzna warstwa włosa, nazywana warstwą korową, zbudowana jest z różniących się pod względem wielkości i ułożonych na kształt wrzeciona (tzw. fibryli) komórek keratynowych. Specyficzne zorganizowanie włókien keratynowych gwarantuje włosom wysoką odporność na zrywanie i wyginanie. Przestrzenie pomiędzy fibrylami wypełnione są bezpostaciowym białkowym spoiwem nazywanym matrix.