Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Olej tamanu (Calophyllum) zimnotłoczony EKOLOGICZNY Wydrukuj ofertę

Olej tamanu ECOSPA to olej zimnotłoczony i nierafinowany. Posiada certyfikat ekologicznej uprawy ECOCERT. Ze względu na skład wykazuje działanie przeciwzapalne, pobudzające regenerację tkanek, nawilża i odpręża skórę.

 

Dozowanie: 1 - 100%
 
Ocena (5 / 5,00)
Poleć znajomemu
Cena: 7.90 zł / 10 ml
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Olej tamanu zimnotłoczony EKOLOGICZNY

Olej tamanu (kamani) ECOSPA otrzymywany jest poprzez tłoczenie na zimno owoców drzewa Calophyllum inophyllum rosnącego w Indiach i Madagaskarze. W skład frakcji tłuszczowej oleju tamanu wchodzą m.in.: kwas oleinowy (ok. 49%), kwas linolowy (ok. 21%), kwas kalofillowy.  Jest również bogaty w kumarynę, laktony i sterole, w tym stimagestrol.  Posiada certyfikat ekologicznej uprawy ECOCERT. 

Zalecane dozowanie: 1 – 100%, może być stosowany bezpośrednio na twarz.

Właściwości kosmetyczne oleju tamanu:

Ze względu na skład olej tamanu wykazuje działanie przeciwzapalne, bakterio- i grzybostatyczne, pobudzające regenerację tkanek, nawilża i odpręża skórę. Wspomaga proces gojenia stanów zapalnych, podwyższa odporność i łagodzi podrażnienia skóry. Idealnie sprawdza się w pielęgnacji cery trądzikowej, tłustej, mieszanej, podrażnionej.

Zastosowanie:

  • Jako składnik olejków leczniczych i maści do cery podrażnionej, trądzikowej z licznymi stanami zapalnymi.

  • W serum olejowych i kremach do cery trądzikowej.

  • W preparatach redukujących blizny i rozstępy.

  • Jako dodatek do mydeł o działaniu oczyszczającym i przeciwzapalnym.

  • W odżywkach i maskach do przetłuszczającej się skóry głowy, a także do skóry z łupieżem.

 

Specyfikacja

Skład INCI Calophyllum Inophyllum Seed Oil
Jakość 100% czysty, naturalny olej roślinny.
Metoda pozyskiwania Tłoczony na zimno, nierafinowany. 
Gęstość w temp. 20 st.C -
Liczba zmydlenia 200 mg KOH/ g tłuszczu
Skład kwasów tłuszczowych Typowy skład: Kwas palmitynowy 13.94%, kwas palmitooleinowy 0.2%, kwas stearynowy 15.84%, kwas oleinowy 35.84%, kwas linolowy 31.66%, kwas linolenowy 0.23%, kwas arachidowy 0.73%, kwas dokozanowy 0.21% 
Przechowywanie Przechowywać w suchym miejscu, z dala od źródeł ciepła i światła. Olej tamanu w temperaturze poniżej 7 st. C. może uledz krystalizacji. Lekko podgrzej olej w łaźni wodnej do roztopienia.

 

agnieszka korbacz

01-01-2013
Olej ten ma niezwykle niemiły zapach kojarzący się z magii. Jednak po zaaplikowaniu ukazuje swe świetne właściwości. Połączyłam go z olejkiem z kocanki i olejkiem z trawy cytrynowej, aby stworzyć oliwkę do skóry trądzikowej, bardzo tłustej. Mieszanka wchłania się bardzo szybko- szybciej niż większość kremów przeznaczonych do tego typu cery- i pozostawia skórę matową. Jestem bardzo zadowolona z zakupu.

girl1989

19-09-2013
Ładnie nawilża, świetnie nadaje się w połączeniu z glinką zieloną (maska). Zapach? Średni, trochę jak kostka rosołowa.. ale nie jest jakiś odpychający. Co do zmian skórnych - mi nie pomogło wcale. Zmiany skórne wcale nie zmniejszyły się pod względem użytkowania tego specyfiku, blizny potrądzikowe również nie uległy spłyceniu.. Trochę przereklamowany, ale za to - jak już wspominałam - dobrze nawilża skórę.

ola

18-10-2013
Dla mnie rewelacja :) Łącze go w proporcji 5 kropli róży rdzawej i 3 krople tamanu i dla cery trądzikowej działa genialnie. Nawilża, uspokaja zmiany, wysusza wypryski. Twarz jak po zabiegu u kosmetyczki. Polecam!!!

Justyna

05-01-2014
Must have! Na dobre zagościł w moim domu jako panaceum ! Nie tylko ja, ale też moi znajomi polubili ten olej. Zapach do przeżycia. Zastosowania: na pryszcze, na skórę po depilacji, na popękana sk,órę rąk, na ugryzienia owadów, na odpażony tyłeczke dzieci, na "zimno", na infekcje intymne. Naprawdę przyśpiesza gojenie ran.
Pokaż więcej
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj