Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Olej jojoba (złoty) zimnotłoczony Wydrukuj ofertę

Olej jojoba znajdujący się w naszej ofercie pochodzi z plantacji od producenta z Argentyny. Otrzymywany jest w 100% z nasion jojoby, z pierwszego tłoczenia na zimno.
 
Dozowanie: 1 - 100%, może być stosowany bezpośrednio na skórę i włosy
 
Ocena (5 / 5,00)
Poleć znajomemu
Cena: 28.90 zł / 100 ml
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Powiązane receptury Pokaż więcej

Produkty podobne

Olej jojoba (złoty) zimnotłoczony

Dzięki tłoczeniu w niskich temperaturach polecany w ECOSPA.pl złoty olej jojoba, zachowuje wszystkie swoje naturalne właściwości. Pozyskuje się go bezpośrednio z krzewów jojoba, rosnących głównie na obszarach pustynnych. W kosmetykach poddaje się go jedynie pasteryzacji i filtrowaniu, aby zapobiegać rozwojowi drobnoustrojów.  Olej jojoba jest przezroczysty, ma kolor bursztynowy oraz przyjemny, lekko orzechowy zapach. W temperaturze pokojowej jest ciekły. Po schłodzeniu poniżej 7-8 st. C matowieje i twardnieje (pojawiają się kryształki). 

Olej jojoba posiada unikalną budowę chemiczną, bo tak naprawdę jest woskiem, dzięki czemu ma bardzo przyjemną „suchą” konsystencję i jest naturalnym zamiennikiem syntetycznych emolientów tzw. „suchych” (np. Isopropyl Myristate).

Olej jojoba można stosować właściwie w przypadku każdej cery z uwagi na jego dobrą zgodność biologiczną ze skórą ludzką. Może być stosowany przy cerze wrażliwej, trądzikowej, dojrzałej, suchej oraz z problemami, np. łuszczycą.

Zalecane dozowanie: 1 - 100 %, może być stosowany bezpośrednio na skórę.

Właściwości kosmetyczne oleju jojoba:

Olej jojoba jest bogaty w witaminę E, fitosterole, kwasy tłuszczowe oraz skwalen. Posiada wysoką zgodność biologiczną ze skórą, dzięki czemu szybko się wchłania i doskonale nawilża. Stosuje się go przy rozległych bólach reumatycznych oraz zapaleniu stawów, smarując bezpośrednio chore miejsca. Działa przeciwbakteryjnie, redukując stany zapalne. Ta cecha w połączeniu z redukcją wydzielania sebum sprawia, że świetnie nawilża skórę, usuwając nadmiar tłuszczu. Może być stosowany w pielęgnacji skóry dzieci, a także kobiet w ciąży. Świetnie sprawdzi się także w pielęgnacji cery wrażliwej, suchej i dojrzałej.

Zastosowanie:

  • Może być stosowany samodzielnie (zamiast kremu).

  • Jako składnik kosmetyków dla dzieci i niemowląt, a także kobiet w ciązy.

  • Dobrze sprawdza się jako tzw. „baza” pod makijaż (wygładza drobne zmarszczki, nadaje skórze naturalny połysk, a jednocześnie szybko się wchłania).

  • Jako oliwka do masażu.

  • Jako składnik kosmetyków dla osób z cerą wrażliwą, alergiczną, z AZS, łuszczycą.

  • Stosuje się go do aromaterapii, gdzie ma funkcję wydłużającą okres trwałości preparatów. 

  • Może być także składnikiem kremów, serum i kosmetyków do demakijażu (olejków myjących, płynów dwufazowych i oliwek).

  • Jako składnik odżywek do włosów, balsamów do ciała czy mydeł.

  • Jako baza do olejowych perfum.

 

Specyfikacja

Skład INCI Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil
Jakość 100% czysty, naturalny olej roślinny.
Metoda pozyskiwania Tłoczony na zimno, dziewiczy, nierafinowany. 
Gęstość w temp. 20 st.C ~ 0.868 g/ml
Liczba zmydlenia 92 mg KOH/ g tłuszczu
Skład kwasów tłuszczowych Typowy skład: Kwas palmitynowy 1.5%, kwas palmitooleinowy 0.3%, kwas oleinowy 8.7%, kwas eikozeinowy 73%, kwas behenowy 0.2%, kwas erukowy 13.9%, tetrakozanowy 1.5%, inne 1.1%
Przechowywanie Przechowywać w suchym miejscu, z dala od źródeł ciepła i światła. Olej jojoba w temperaturze poniżej 7 st. C. może uledz krystalizacji. Lekko podgrzej olej w łaźni wodnej do roztopienia.

 

Jadwiga Podstawa

28-11-2006
Rewelacyjny olej, uspokoił moją przetłuszczającą się skórę na której czasem lubiły pojawiać się niespodzianki:) , już nie lubią:)) Polecam!

Iza Tilde

17-10-2007
Mój ulubiony olej. Piękny złoty kolor udziela się całemu kremowi. Konsystencja leciutka, zupełnie jak woda. Dzięki temu wchłania się błyskawicznie i nie pozostawia tłustego filmu. Na dodatek reguluje wydzielanie łoju i goi wszelkie zmiany.

Katarzyna Milczarek

08-02-2008
Nie mogę już się obyć bez tego oleju, znajduję dla niego zastosowanie w każdej formulacji. A jak mi się nie chce kombinować to stosuję w czystej postaci (na twarz na noc) i też jest super. Nawilża, reguluje (zniknął problem - część twarzy tłusta, część przesuszona). W maskach do włosów też się dobrze sprawuje:) Nie jest ciężki i przyjemnie pachnie.

Beata Ostrowska

05-07-2009
dołączam do grona wielbicielek oleju; oleju używam jako: 1) środka do demakijażu - zmywam nim tusz z rzęs i jest to jedyny środek, po którym nie pieką mnie oczy,a skóra nie czerwienieje; 2) jako olejku do smarowania najbardziej suchych części ciała ( łokcie, kolana i stopy) 3) maseczki na skórę głowy i włosy - doskonale nawilża skórę głowy, likwiduje łupież,a włosy są po prostu piękne :o) 4) obecnie córka testuje go jako olejek do opalania,jednak w formie rozrobionej z preparatem wysokofiltrowym z filtrami mineralnymi; praktycznie tylko blokery posiadają stabilne filtry mineralne a nie chemiczne;
Pokaż więcej
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj