Masz pytania?
  • Napisz do nas Jesteśmy na Facebooku!
  • Logowanie
    Przypomnij hasło
  • Rejestracja

Kwas cytrynowy Wydrukuj ofertę

Kwas cytrynowy jest stosowany w produkcji kul kąpielowych, toników, do regulacji pH kosmetyków.  Delikatnie złuszcza naskórek, rozjaśnia.

 

Skład INCI: Citric Acid
Dozowanie: 1 -  3%
 
Ocena (5 / 5,00)
Poleć znajomemu
Cena: 18.60 zł / 1000 g
Opcja:
Ilość:
szt./opk.
Produkt jest dostępnyniedostępny Produkt jest niedostępny
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Kwas cytrynowy

Skład INCI/Ingredients: Citric Acid

Kwas cytrynowy to jeden z najbardziej popularnych i stosowanych kwasów owocowych zwanych także alfahydroksykwasami (AHA).  Posiada właściwości oczyszczające, ściągające i rozjaśniające.

Zalecane dozowanie: 1 -  3%.

Właściwości kwasu cytrynowego:

Kwasy owocowe pełnią rolę keratoregulacyjną - rozpuszczają spoiwo między martwymi komórkami warstwy rogowej naskórka, dzięki czemu martwe komórki są z łatwością złuszczane.  W efekcie kwasy zapobiegają starzeniu się skóry, a zarazem nadają skórze zdrową barwę.  Kwasy owocowe są również przydatne do pielęgnacji skóry młodej, dzięki swym właściwościom złuszczającym, zapobiegają powstawaniu zaskórników, są zatem pomocne w leczeniu trądziku.

Zastosowanie:

  • W produkcji kul kąpielowych musujących (1 część kwasu cytrynowego do 2 części wodorowęglanu sodu).

  • Regulacja pH produktów kosmetycznych – obniża pH.

  • Stosuje się go jako składnik szamponów, toników do twarzy, balsamów oraz odżywek i płukanek do włosów.

  • Jest składnikiem dezodorantów.

  • Pełni rolę sekwestranta w kosmetyku – kompleksuje jony metali wielowartościowych, dzięki czemu przedłuża trwałość kosmetyku. 

Anna

20-12-2015
Świetny produkt, ja używam go do prania oraz innych prac domowych.
Pomóż podjąć decyzję innym - oceń i skomentuj